Mainos

Puttonen: Järjetön pankkivero saattaisi nostaa asuntolainojen marginaaleja

Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen pitää mahdollisena, että pankeille kaavailtu erillinen vero siirtyisi lainamarginaaleihin.

MTV3 Uutiset kertoi eilen, että pankeissa harkitaan marginaalien nostoa vanhoissakin asuntolainoissa, jos pankkivero otetaan käyttöön Suomessa.

– Jos pankeille vyörytetään lisää kustannuksia, ne joutuvat tietenkin nostamaan palkkioitaan tai kajoamaan jopa lainamarginaaleihin. Pankkiverosta on ilmassa niin monenlaisia ehdotuksia, että on mahdotonta sanoa, millaiseksi rasitteeksi se pankeille muodostuisi. Ymmärrykseni mukaan pankit määrittelevät jo nyt lainasopimuksissaan sen, että olosuhteiden muuttuessa lainamarginaaleja voidaan muuttaa.

Puttosen mukaan vielä ei voida tietää, olisiko pankkivero Finanssivalvonnan keskusliiton sopimuksissa mainittu, pankista riippumaton syy periä korvauksia velallisilta.

– Ratkaisevaa on, miten määritellään sopimuksessa mainittu, pankista riippumattomien varainhankinnan kustannusten merkittävä nousu. Joillakin pankeilla varainhankinnan kulut saattavat nousta ihan pankin omista syistä. Tämä nähtiin 2008-2009, jolloin pankit nostivat asiakkaiden maksamia lainamarginaaleja. Silloin monessa pankissa rahoituskustannukset harppasivat ylöspäin.

Puttonen muistuttaa, että jos pankki nostaa jo sovittuja lainamarginaaleja, asiakkaalla on oikeus irtisanoa laina ja etsiä uutta lainaa toisesta pankista.

– Kilpailutilanne vaikuttaisi todennäköisesti niin, että lainaa tuskin saisi muualta yhtään halvemmalla. Vero nostaisi todennäköisesti marginaaleja kaikissa pankeissa.

Puttonen hautaisi mielellään koko idean pankkiverosta.

– Meillä on puhuttu siitä, että Suomi voisi olla edelläkävijä ja määrätä sellaisen veron, jota muualla Euroopassa ei edes hyväksyttäisi. Se on hätäilyä. On järjetöntä antaa meidän hyville pankeillemme tällainen rangaistus, jota ei muualla Euroopassa tarvitse kantaa. Jos pankkivero otetaan käyttöön, sen tulisi olla sama kaikkialla Euroopassa, Puttonen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.