Putkiremontti taloyhtiössä - onnistumisen edellytykset

Putkiremontti on yksi pulmallisimpia ja samalla puhutuimpia korjausoperaatioita kerrostalossa. Se tulee usein varsin kalliiksi ja häiritsee normaalia elämistä.

"Putkiremontti tulee talossa ajankohtaiseksi keskimäärin 50 vuoden iässä," sanoo neuvontainsinööri Martti Mäkinen Uudenmaan Asuntokiinteistöyhdistyksestä.
"Kun hanoista alkaa aamuisin tulla ruskeaa, ruostepitoista vettä ja viemärit pulputtaa ja tukkeutuu aika ajoin, se on selvä merkki siitä, että putkisto alkaa olla tiensä päässä."

Putkiremonttia tulee aina edeltää koko kiinteistöä koskeva kuntoarvio ja sen pohjalta tehty pitkän tähtäyksen korjaussuunnitelma. Kun putkiremontin tarve on todettu, tärkeintä on löytää ammattitaitoinen suunnittelija.

"Isoissa yhtiöissä asetetaan silloin hallituksen osa tai vaikka erityinen toimikunta valmistelemaan korjausta. Pyydetään rahaa ensin suunnitteluun ja kun sen pohjalta on sitten saatu tarjouksia, lasketaan kassa ja päätetään hankkeen laajuus ja ajankohta."

Valmistelutyön tärkeyttä korostaa myös Suomen Kiinteistöliiton lakimies Juha Terho: "Yhtiökokoukselle pitää pystyä esittämään periaatteessa hyvinkin täsmälliset luvut sekä kustannuksista että töiden laajuudesta."

Putkiremontti todellakin vaatii asukkailta sekä rahaa että kärsivällisyyttä. Taloyhtiön johdolta se edellyttää viisautta niin suunnittelijan kuin remontin toteuttajan valinnassa. Kannattaa kysellä referenssejä aikaisemmista kohteista - pelkkään hintaan ei kannata tuijottaa.

"Halvin ei ole aina edullisin," Terho muistuttaa.
"Taloyhtiöillä on kuitenkin oikeuskäytännön mukaan velvollisuus perustella päätöksiään urakoitsijan valinnasta paremmin, jos he valitsevat kalliimpia ratkaisuja. Perustelut voivat olla hyvinkin yksinkertaisia - esimerkiksi nopea suoritusaikataulu, asiantuntevat työntekijät tai sellaiset tekniset toteuttamisratkaisut, jotka mahdollistavat muita paremmin asumisen huoneistossa ilman hankaluuksia."

Tiedotus on putkiremontissa avainasemassa. Asukkailla on oltava hyvissä ajoin luotettavaa tietoa siitä, miten remontti etenee, milloin tulee katkoksia veden jakeluun ja milloin asunnossa ei kerta kaikkiaan voi asua.

"Osakkaille ilmoitetaan putkiremontin kestosta yleensä se, kuinka kauan haitta hänen asunnossaan kestää," Mäkinen selventää.
"Yleensä remontti estää WC:n käytön tai veden saannin 4 - 6 viikon ajaksi."

Koko putkiremontti kestää kuitenkin helposti kuukausia - isommissa yhtiöissä ja perusteellisimmissa remontissa siihen saattaa hyvin mennä puolitoista vuottakin.

Ja paljonko se sitten maksaa?

"Täydellinen vesi- ja viemärijohtojen uusinta maksaa pääkaupunkiseudulla 350 eurosta ylöspäin vastikeneliötä kohden."

Saako itse teettämistään korjauksista hyvitystä?

Putkiremontin toteuttamisessa on aina noudatettava ympäristöministeriön antamia vesi- ja viemärimääräyksiä, joita ollaan parhaillaan uusimassa. Tärkeät reunaehdot on asetettu myös C2-kosteusmääräyksissä. Niiden mukaan mm. putket pitää sijoittaa niin, ettei vesivahinkoja ei pääse syntymään, jos putkeen tulee vuoto.

Mäkinen esittelee yhden tavan toteuttaa uusi putkitus: "Kaikki nousujohdot on tuotu porraskäytävään. Ne kulkevat omassa kotelossaan - materiaali on perinteistä kuparivesijohtoa. Kotelosta ne jatkavat alas lasketun katon sisään ja sieltä asuntoihin siirtyessään muuttuvat muovisiksi. Idea on se, että jos muovivesijohto vuotaa, vesi ei valu suojaputken kautta rakenteisiin vaan tulee näkyviin katossa. Näin vesivaurioita ei pääse syntymään."

Hyvälle putkiasennustavalle on määritetty omat laatumääräyksensä ja esimerkiksi Rakennustiedon julkaisemissa KH-korteissa on esitetty yksityiskohtaisesti, miten putkiremontti oikeaoppisesti taloyhtiössä
tapahtuu.

Putkiremontin yhteydessä koetellaan monasti myös yksittäisen osakkaan ja taloyhtiön vastuun rajapintoja. Tähän liittyy myös tämänkertainen katsojakysymyksemme.

Erään katsojamme asunnossa tehtiin 3 vuotta sitten kylpyhuoneremontti. Silloinen isännöitsijä hyväksyi remontin ja sanoi, että asukas voisi saada hyvitystä tekemästään remontista, jos - ja kun - taloyhtiössä tehdään laajempi putkiremontti. Nyt sellainen on tulossa. Mutta isännöitsijä on vaihtunut - ja myös tältä kylpyhuoneremontin tehneeltä osakkaalta vaaditaan osallistumista koko putkiremontin kustannuksiin. Mistään hyvityksistä ei ole enää puhettakaan.

Onko minun nyt maksettava myös muiden osakkaiden kylpyhuoneremontit? katsoja kysyy.

"Asunto-osakeyhtiössä osakkeenomistajan velvollisuus on - osakkaan asemassa - osallistua yhtiön toiminnan kannalta tarkoituksenmukaisiin hankkeisiin, joihin tämmöinen putkiston kunnostaminenkin epäilemättä
kuuluu," Terho korostaa.

"Toisaalta olisin kuitenkin tässä lähtenyt joko isännöitsijän tai hallituksen kautta tarkastamaan yhtiökokouksessa, voitaisiinko esimerkiksi yhtiön saamasta säästöstä hyvittää tätä osakkeenomistajaa, kun yhdessä huoneistossa nyt ilmeisesti ei tarvitse putkistoremonttia lainkaan tehdä. On kuitenkin muistettava, että yhtiön tämän ansiosta saama säästö on varmasti huomattavasti pienempi kuin mitä osakas on käyttänyt kustannuksiin. Tämä on siis käytännössä täysin tapauskohtainen juttu, jonka yhtiökokous ratkaisee. Lainsäädännössä ei ole ehdotonta oikeutta saada tällaista vapautusta, mutta itse pidän sitä hyvään hallintotapaan kuuluvana."

Rivi- ja kerrostaloasumista koskevia kysymyksiä voitte edelleen lähettää meille alla oleviin osoitteisiin. Asiantuntijamme vastaavat kussakin ohjelmassa yhteen yleisesti kiinnostavaan kysymykseen - yksilöllisempään neuvontaan meillä ei ole mahdollisuuksia.

Joka Kodin Asuntomarkkinat
Malminrinne 1 B
00180 Helsinki

Viikon päästä tarkastelemme yksityiskohtaisemmin asukkaan mahdollisuuksia tehdä remonttia ja muutostöitä omassa asunnossaan.


(JKA 19.10.2003)

Lue myös:

    Uusimmat