Putkakuolemia ei saada kuriin - 20 kuolee vuosittain

Suomen putkiin kuolee edelleen keskimäärin 20 ihmistä vuodessa.

Juopuneiden kiinniotot ovat vähentyneet neljässä vuosikymmenessä 300 000:sta runsaaseen 77 000:een, mutta putkakuolemien määrää ei ole pystytty vähentämään samassa suhteessa. Eniten putkakuolemia sattui 1990-luvun alkuvuosina, jopa noin 30 vuodessa.

Jokainen putkakuolema tilastoidaan ja arvioidaan tutkinnan jälkeen Poliisiammattikorkeakoulussa Tampereella. Näin on tehty vuodesta 2002 lähtien.

Yleensä putkaan kuolee alkoholi- tai huumeongelmainen mies, joka saattaa majoittua poliisin tiloissa kymmeniä kertoja vuodessa. Yleisin kuolinsyy on alkoholimyrkytys.

– Kolmannes putkaan kuolevista on vakioasiakkaita. Hyvin moni heistä on myös käytetty terveystarkastuksessa tai sitten sairaankuljetusyksikkö on todennut asiakkaan putkakuntoiseksi, sanoo rikosylikomisario Raimo Lemmetti Poliisiammattikorkeakoulusta.

Poliisien ja poliisivartijoiden koulutuksessa painotetaan ensiarvion merkitystä. Jokaisen asiakkaan kohdalla pyritään selvittämään, uhkaako jokin hänen terveyttään. Myös ensiaputaitoja on kehitetty ja yhdenmukaistettu.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat