Mainos

"Putinin Venäjä ei uhkaa Ruotsia ja Suomea"

– Ruotsilla ei ole minkäänlaista syytä pelätä Putinin Venäjää.

Tätä mieltä on Svenska Dagbladet-lehden pitkäaikainen, erityisesti Venäjää seurannut toimittaja Jan Blomgren. Hän arvelee lehden maanantainumeron kolumnissaan että Putin saattaa uhata Ukrainaa, Valkovenäjää, Kazakstania ja Georgiaa pitääkseen ne omassa valtapiirissään.

– Sen sijaan mahdollisuus Venäjän sotilaallisista toimista Ruotsia, Suomea ja Baltian maita vastaan on varsin pieni. Putin tietää rajat, joita Venäjä ei voi ylittää, Blomgren kirjoittaa.

Kolumnisti tyynnyttelee huolestunutta ruotsalaismielipidettä, jonka mukaan Venäjä on kasvattanut merkittävästi puolustusmäärärahojaan.

– Totta on että ne lisääntyivät 16 prosenttia vuonna 2012, mutta 90 miljardia dollaria on vain alle seitsemäsosa Yhdysvaltain vastaavasta summasta.

Korruptio syö varustelurahat

Blomgren epäilee suuresti Venäjän sotilasmäärärahojen kohdentumista.

– Korruptio on todistettavasti laajaa ja se nielee 30-40 prosenttia määrärahoista. Merkittävä osa rahoista menee sotilaiden lisääntyneisiin sosiaalimenoihin kuten palkkoihin ja asuntoihin.

Venäjän aseteollisuus on Blomgrenin mukaan kaukana kansainvälisestä huipputasosta, ja kun lisäksi armeijan moraali on eurooppalaista pohjasakkaa, sen varustelu ei ole erityisen uhkaavaa, Blomgren kirjoittaa.

Blomgrenin johtopäätös on: luopukaamme kylmän sodan kauhupropagandasta ja pysytelkäämme tosiasioissa.

Kolumnisti nostaa esille myös presidentti Putinin kasvavat yksinvaltaisuuden merkit.

– Demokratiavaje on suoranainen fyysinen uhka kaikille oppositiovoimille. Kansannousu ei vaikuta enää aivan etäiseltä, Jan Blomgren päättelee uhmakkaasti.

Natokeskustelu velloo Ruotsissa

Ruotsissa on käyty kiivasta maanpuolustuskeskustelua koko kevään. Se sai lisävauhtia Venäjän ilmavoimien pääsiäisajan ilmataisteluharjoituksesta, jonka kohteena olivat Tukholma ja tärkeä sotilastukikohta Etelä-Ruotsissa.

Svenska Dagbladetin paljastusten johtopäätös oli jälleen kerran, että Ruotsi ei pysty puolustautumaan yllätyshyökkäystä vastaan - siksi sen tulisi liittyä puolustusliitto Natoon.

Venäjän sotilaallista uhkaa vähättelevää kolumnia tasoittaa sotilaiden mielialoista Svenska Dagbladetissa kertova uutinen, jonka mukaan 75 prosenttia Ruotsin puolustusvoimien palkka-armeijasta harkitsee eroa tehtävistään. Syynä on huonon hengen lisäksi kurja palkka.

– Minulla ei yksikertaisesti ole varaa jatkaa, vastasi yksi sotilas tiedusteluun.

Sotilaat kuvailevat armeijan tulevaisuudennäkymiä synkiksi: "Ruotsin puolustusvoimat ovat kuin Titanic". Vain neljännes haastatelluista koki arvostusta työtään kohtaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.