Putinin tukipuolue saamassa murskavoiton Venäjällä

Yhtenäinen Venäjä -puolueen lisäksi myös kolme muuta puoluetta ovat saamassa edustajia duumaan. Oppositio on syyttänyt vaaleja vilpillisiksi.

Presidentti Vladimir Putinin tukema Yhtenäinen Venäjä -puolue on saamassa murskavoiton duuman vaaleissa.

Kun äänistä on laskettu runsaat 30 prosenttia, puolue on saanut 63,6 prosentin äänisaaliin.

Uuteen duumaan oli tulossa edustajia myös kommunistipuolueesta, liberaalidemokraattisesta puolueesta ja Oikeudenmukainen Venäjä -puolueesta.

Suomessa kymmenentuhatta äänestysikäistä venäläistä

Alustavien tulosten valossa Kreml on ennättänyt jo julistaa kansan enemmistön tukevan Yhtenäinen Venäjä -puoluetta ja Putinin valitsemaa tietä. Kremlin mukaan kansa haluaa Putinin kurssin jatkuvan tulevaisuudessakin.

Äänestysvilkkauden odotettiin nousevan yli 60 prosenttiin. Edellisissä, vuoden 2003 vaaleissa se oli 56 prosenttia.

Äänestysvilkkaus onkin yksi vaalien kiinnostavimmista kysymyksistä, sillä niitä on markkinoitu kansanäänestyksenä presidentti Putinin suosiosta. Putin äänestikin juhlamielellä ja kehotti venäläisiä antamaan äänensä "ihmisille joihin luotatte".

Vaalivoittaja valitsee presidenttiehdokkaansa joulukuussa

Yhtenäinen Venäjä -puolue on ilmoittanut valitsevansa presidenttiehdokkaansa myöhemmin tässä kuussa.

- Nimeämme puoluekokouksessa ehdokkaamme presidentinvaaleihin, puoluejohtaja Boris Gryzlov kertoi.

Presidentti Vladimir Putinin virkakausi päättyy maaliskuun presidentinvaaleihin, eikä hän perustuslain mukaan voi enää asettua ehdolle.

Gryzlovin mukaan vaalit olivat samalla kansanäänestys Putinin suosiosta.

Kaksi venäläispuoluetta vie vaalit oikeuteen

Venäjän kommunistinen puolue aikoo tehdä vierallisen valituksen duuman vaalien tuloksesta.

Puolueen johdon mukaan heidän lakimiehensä työskentelevät jo asian tiimoilla ja aikovat jättää valituksen Venäjän korkeimpaan oikeuteen, kertovat venäläiset uutistoimistot.

Kommunistisen puolueen edustajan Vadim Solovjevin mukaan puolueen tarkkailijat ovat raportoineet yli kymmenestätuhannesta vilppitapauksesta äänestyksen aikana.

Vaalikävelyllä Moskovassa

Myös venäläinen liberaali oppositiopuolue Oikeistovoimien liitto (SPS) ilmoittaa valittavansa vaaleista oikeuteen.

Uutistoimisto Itar-Tass kertoo SPS:n johtoon kuuluvan Nikita Belihin ilmoittaneen valituksesta.

Oikeistovoimien liitto sai alustavien tulosten mukaan 1,1 prosenttia äänistä, eikä näin ollen selvittäne 7 prosentin äänikynnystä.

Myös oppositiopoliitikko Garri Kasparov syyttää viranomaisia vaalijärjestelmän raiskaamisesta.

- Tietenkin nämä vaalit ovat olleet peukaloidut heti alusta asti, Kasparov sanoi äänestettyään Moskovassa. Hän kertoi ruksanneensa vaalilipukkeensa niin, että se hylätään.

Kasparovin mukaan oppositioryhmillä on runsaasti todisteita vaalivilpistä.

Myös venäläiset vaalitarkkailijat kertovat rikkomuksista. Heidän mukaansa viranomaiset painostivat vielä vaalipäivänäkin julkisen alan työntekijöitä työpaikoilleen ja äänestämään valtapuoluetta.

- Ihmisiä painostetaan työpaikoilla, opiskelija-asunnoissa. Nämä eivät ole yksittäisiä tapahtumia, vaan näistä on raportoitu ympäri maata, kertoi venäläisen vaalitarkkailujärjestön Golosin edustaja.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin vaalitarkkailuvirasto ODIHR ei lähettänyt omia edustajiaan Venäjälle. Virasto syytti venäläisiä vitkuttelusta viisumien myöntämisessä. Etyjin parlamentaarinen yleiskokous on sen sijaan tarkkaillut vaaleja.

Vaaleja tarkkailemassa on myös neljä suomalaista.

Vaalipäällikkö: Ei suurempaa vilppiä duuman vaaleissa

Venäjän keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja torjuu opposition syytökset vaalivilpistä duuman vaaleissa. Vladimir Tshurovin mukaan mitään vakavia rikkomuksia ei ole esiintynyt sunnuntain äänestyksessä.

-Uskoisin, ettei mitään vakavia väärinkäytöksiä sattunut äänestyspäivän kuluessa, Tshurov sanoi tv-asema Vesti-24:n haastattelussa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat