Mainos

Putinin tähti vaarassa himmetä Groznyi-operaation keskeyttämiseen

Tshetsheenisissit käyttivät tänään hyväkseen Venäjän päätöstä keskeyttää hyökkäys Groznyiin ja tekivät yllätysiskut läheisiin Shalin ja Argunin pikkukaupunkeihin.

Tshetsheenijoukot ilmoittivat aamupäivällä saaneensa haltuunsa puolet Shalin kaupungista. Jo muutaman tunnin kuluttua sissien kerrottiin kuitenkin vetäytyvän.

-Olemme suorittaneet tehtävämme loppuun ja vetäydymme Shalista takaisin kohti Germentshukia, kertoi tshetsheenitiedottaja Movladi Udugov puhelimitse uutistoimisto AFP:lle.

Udugovin mukaan alueelle saapui suuri joukko venäläisiä panssaroituja ajoneuvoja Gudermesin suunnalta. Sotilaallisesti tärkeä Shalin kaupunki sijaitsee pääkaupungista Groznyista kaakkoon.

Udugov kertoi myös, että kiivaita taisteluja käytiin tänään Groznyista itään johtavien teiden hallinnasta. Uutistoimisto Interfaxin mukaan sissit saivat valvontaansa mm. Argunin sotilaspäämajaan ja rautatieasemalle johtavat tiet.

Udugovin mukaan "venäläiset on ajettu Argunista". Hänen tietojensa mukaan venäläiset ovat lähettäneet vahvistuksia kohti kaupunkia, joka sijaitsee noin 15 kilometriä itään Groznyista. Samaan aikaan venäläisviestimet kertoivat, että taisteluja käytiin tänään myös Groznyin esikaupunkialueilla.

Itse kaupunkiin ei kuitenkaan tehty raketti- eikä ilmaiskuja, vahvistivat niin venäläiset kuin tshetshenialaisetkin sotilaslähteet. Venäjän joukot ovat saaneet hallintaansa useita tshetshenialaisia kaupunkeja ja kyliä sen jälkeen, kun hyökkäys alkoi syyskuussa. Rajuja taisteluja käydään kuitenkin yhä sissien vuorilla olevien tukikohtien ympärillä.

Kangerteleva operaatio uhka Putinin uralle

Putin, Vladimir

Venäläisten sotilasedustajien mukaan venäläiset jatkoivat tänään sissien tukikohtien ilmapommituksia vuorilla ja Georgian rajan tuntumassa. Vuorilla venäläisjoukkoja vahvistettiin mm. sissien vankasti linnoittaman Vedenon alueella.

Itärintaman uusi komentaja kenraali Sergei Makarov keskusteli eilen Vedenon asukkaiden kanssa. Vedenoa pidetään yhtenä sissien tärkeimmistä vastarintapesäkkeistä, ja se on sissipäällikkö Shamil Basajevin kotipaikka.
Groznyin valtausyrityksen keskeyttäminen saattaa heikentää virkaa tekevän presidentin Vladimir Putinin mahdollisuuksia tulevissa presidentinvaaleissa.

Nopean uran tehnyt Putin oli tähdännyt Tshetsheniassa nopeaan voittoon, joka onkin nyt vaihtunut "uudelleenryhmittymiseksi" ja odotteluksi. Lisää hämmennystä on aiheuttanut kahden Tshetshenia-operaation johtoon kuuluneen kenraalin siirtäminen toisiin tehtäviin.

Putin on parhaansa mukaan vakuuttanut, että Groznyin valtaaminen pysyy Venäjän tavoitteena. (STT-DPA-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.