Mainos

Putinin linjapuhe: Venäjän valtio vahvaksi

Venäjän presidentti Vladimir Putin esitteli tänään Kremlissä parlamentin kummankin kamarin edustajille ohjelmansa vakaan ja menestyvän Venäjän aikaansaamiseksi. Hän korosti erityisesti voimakkaan valtion luomisen välttämättömyyttä.

Putin ja virkavala

Putin tunnusti, että Venäjän talous on nyt heikko, hallinto ei toimi, lakeja ei noudateta ja kansa elää huonosti. Muutos on hänen mukaansa mahdollista vain valtiota voimistamalla. Hän korosti, ettei tarkoitus ole toimia muita maita vastaan vaan yhdessä niiden kanssa.

Putin painotti 50 minuuttia kestäneessä televisioidussa puheessaan liberaalisten talousuudistusten merkitystä ja yhtenäisen taloudellisen perustan luomista koko valtakuntaan. Hän korosti myös, että kansalaisvapaudet ja sananvapaus pitää säilyttää. Edelleen hän vaati puoluejärjestelmän uudistamista.

Talousongelmat ja väestökato uhkina

Suurimpana ongelmana Putin piti sitä, että Venäjän väkimäärä on koko ajan vähenemässä. Hän sanoi asiantuntijoiden arvioineen, että 15 vuoden kuluttua Venäjällä on 22 miljoonaa nykyistä vähemmän väkeä. Se on hänen mukaansa uhka olemassaololle. Hän totesi myös, että Venäjän talous on hyvin heikko ja varoitti tekemästä nykyisistä myönteisistä luvuista vääriä johtopäätöksiä. Hänen mielestään on edelleen olemassa vaara, että Venäjä painuu kolmannen maailman maiden joukkoon.

Putin vaati edellytyksiä taloudelliselle kasvulle, joka on nyt liian hidas. Hän korosti, että taloudellisen toiminnan perusta pitää olla kaikkialla samanlainen.
-Verotusta pitää alentaa ja omaisuus pitää suojata lailla, hän sanoi. Hän korosti, ettei valtion pidä sekaantua yritysten toimintaan, eikä auttaa joitakin yrityksiä toisten kustannuksella.
-Menestystä ei saavuteta ennen kuin vallitsee yhtenäinen taloudellisen toiminnan perusta, hän sanoi. Hän ihmetteli, miksei Venäjällä voida toteuttaa tuotteiden, työvoiman ja palvelujen vapaata liikkumista niin kuin esimerkiksi Euroopan unionissa.

"Medialle todellista vapautta"

Putin sanoi, että Venäjälle on muodostunut vapaa joukkotiedotus, jota valtiovalta ei enää sensuroi. Hän huomautti kuitenkin, että sensuuri voi tulla muulta taholta. Hän sanoi, että lehdistö on usein otettu talousryhmien ja klaanien välisen taistelun välikappaleeksi. Hän vaatikin lehdistölle todellista vapautta. Hän uskoi sen toteutuvan, kun poliittinen järjestelmä ja kansalaisyhteiskunta kehittyvät.

Putin piti Venäjän nykyistä puoluejärjestelmää heikkona ja vaati sen uudistamista. Hän sanoi, että vahvan valtion edellytyksenä on vahva puoluelaitos. Puoluelakia tulisi muuttaa niin, että seuraavissa presidentin vaaleissa vain poliittiset liikkeet voivat asettaa ehdokkaita.

Aluehallintokin kohti valtion vahvistamista

Putin perusteli puheessaan aloittamaansa aluehallinnon uudistusta. Hän sanoi, ettei Venäjällä ole todellista federalismia.
-Nyt vallitsee hajakeskitys, joka heikentää valtiota, hän arvioi. Hän tähdensi, että aluehallinnon uudistamisessa on kysymys vallan tehostamisesta. Hän kannatti myös ehdotusta, että aluejohtajat muodostaisivat valtakunnan neuvoston, joka kokoontuisi säännöllisesti. Alueuudistusten seurauksena aluejohtajat menettävät paikkansa parlamentin ylähuoneessa ja jäävät siten sivuun valtakunnan asioiden ratkaisuista.

Putinin puhe oli presidentin ensimmäinen konkreettinen ja kokonaisvaltainen ohjelma, joka näyttää tähtäävän yhteen päämäärään. Hän haluaa luoda Venäjästä voimakkaan, demokraattisen ja nykyaikaisen eurooppalaisen valtion. Hänellä on selvä näkemys Venäjän nykytilasta ja selvä käsitys myös siitä, kuinka pitkä matka päämäärän saavuttamiseen on.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.