Mainos

Putinin kansansuosio murenee Venäjällä

20:00

Venäjän presidentille Vladimir Putinille povataan kivistä taivalta, kun hän aloittelee presidenttikautensa toista vuotta. Presidentin kannatus on laskenut edelleen viime kuukausina, ja kansansuosion säilyttäminen näyttää vaikealta.

– Aiemmin kaikkien venäläisten johtajana esiintynyt Putin ei voi enää ottaa itselleen sellaista statusta, koska aikaansa seuraavat venäläiset eivät enää tue häntä, Moskovan Carnegie-keskuksen tutkija Maria Lipman sanoo.

Tuoreet mielipidekyselyt kertovat, että venäläiset haluaisivat nähdä seuraavana presidenttinä jo jonkun muun kuin Putinin. Venäläisen Levada-tutkimuslaitoksen mukaan ainoastaan vajaa kolmannes venäläisistä on Putinin takana, kun vielä elokuussa kannatus oli nelisenkymmentä prosenttia.

Venäläisten usko pääministeri Dmitri Medvedevin hallitukseen on sekin pohjalukemissa.

Valvonta kiristyy edelleen

Kansalaisyhteiskunnan suitsiminen on ollut Putinin kolmannen presidenttikauden hallitseva piirre. Virallista Venäjää vastustavien kansalaisten poliittisia toimintaedellytyksiä on rajoitettu muun muassa kansalaisjärjestöjen ja opposition toimintaa vaikeuttavilla laeilla.

– Kulunut vuosi on ollut ruuvien kiristämistä ja tukahdutuksen alkua. Sitä ei voi hyväksyä, Venäjän pääministerinä 2000-luvun alussa toiminut, nykyisin oppositiossa vaikuttava Mihail Kasjanov sanoo.

Venäjän johto käy Lipmanin mukaan systemaattista kampanjaa Putinin vastustajia vastaan.

– Heidät maalataan moraalittomiksi lännen agenteiksi Venäjän konservatiivisen kansanosan silmissä, Lipman tiivistää.

Lipmanin mukaan Putinin hallintotapa perustuu poliittisten laitosten ja yhteiskunnan kontrollointiin.

– Uskon, että näemme vastaisuudessa kontrollin vielä tiukentuvan eri tavoin.

Aluevaalit näytön paikka

Syksyn aluevaaleista ennakoidaan vaikeita Putinin tukipuolueelle Yhtenäiselle Venäjälle. Viime vuonna puolueeksi rekisteröityneen Demokraattinen valinta -puolueen johtaja Vladimir Milov povaa valtapuolueelle merkittäviä tappioita.

– Tämä koskee esimerkiksi Jekaterinburgia, Irkutskia ja Jaroslavlia, missä puolueella on ollut jo aiemmin heikko kannatus.

Liberaaleja edustava Milov uskoo uusien oppositiopuolueiden näyttävän voimansa aluevaaleissa ja palauttavan opposition tulevaisuudenuskon.

– Siinä tapauksessa seuraavista duuman ja presidentinvaaleista voisi tulla oikeasti kiinnostavat. Olisi aitoa kilpailua ja muitakin vaihtoehtoja kuin vanheneva, iänikuinen Putin.

Ongelmat pysyvät

Venäjällä kuluneen vuoden aikana nähdyt mielenosoitukset ovat jääneet pieniksi ja harvalukuisiksi. Tämä johtuu osaltaan siitä, että valtiovalta ei ole antanut niille lupaa.

Liberaali oppositiopoliitikko Ilja Jashin uskoo, että mielenilmauksia nähdään Venäjällä vastakin opposition pelottelusta huolimatta.

– Ihmisiä viime vuosina huolestuttaneet ongelmat ovat yhä olemassa. Esimerkiksi demokratian katoaminen, sosiaalinen epäoikeudenmukaisuus ja korruptio vaivaavat edelleen.

Moskovassa järjestettiin viime vuoden toukokuun alussa suurmielenosoitus, johon osallistuneita aktivisteja on edelleen tutkintavankeudessa. He saanevat vuosien vankeustuomiot.

– Mitä sairaampaa opposition vainoaminen nyt on, sitä mielenkiintoisempaa aktivistien vankilasta vapautumisesta tulee. Putinin lähipiirin suosio pelkästään laskee lähivuosina, uskoo politiikan tutkija Dmitri Oreshkin.

(MTV3–STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.