Putinin käännös länteen yllätti venäläiset

Venäjän presidentti Vladimir Putin on viime kuukausina antanut useita näyttöjä siitä, että hän on valinnut Venäjälle läntisen tien. Näin selvästi uutta suuntaa ei ole ehkä näyttänyt yksikään Venäjän johtaja Pietari Suuren jälkeen.

Berliinin Valtiopäivätalossa aiemmin syksyllä pidetty puhe nähtiin Moskovassa jo käänteen tekevänä. Mutta aivan viime päivinä linja on entisestään selkiytynyt.

Putin tuki selvästi Yhdysvaltain aloittamaa Afganistanin operaatiota. Hän päätti maksaa Kansainvälisen valuuttarahaston lainoja etuajassa. Hän päätti sulkea sotilastukikohdat Vietnamissa ja Kuubassa. Ja hän ilmoitti olevansa valmis kompromissiin USA:n suunnittelemasta ohjuspuolustusjärjestelmästä.

Käänne länteen on niin selvä ja ilmeinen, että se näyttää hämmästyttävän jopa venäläisiä liberaaleja piirejä. Ajaako kukaan enää Venäjän etua maailmalla, Moskovassa kysytään. Mutta kaikki muistavat myös sen, että Putin on veljeillyt lännen pahoina poikina pitämien Kuuban Fidel Castron ja Pohjois-Korean Kim Jong Ilin kanssa. Onko länsiystävällisyys sittenkään aitoa, toiset kysyvät?

Kysymys on luottamuksesta

Moskovalaisessa Vesti.ru -nettilehdessä kirjoittava Ivan Safrantshuk arvelee, että Putin ja hänen esikuntansa ovat tarkoin ajatelleet uudet avaukset itään ja länteen. Safrantshukin mukaan Putinin vaikeus presidenttinä on ollut se, ettei häntä ole tunnettu, eikä häneen ole luotettu. Hän on tähän asti vasta hankkinut luottamusta.

Kuubaan ja Pohjois-Koreaan tehtyjen vierailujen tarkoituksena olisikin ollut näyttää lännelle, että länsisuhteet säilyvät hyvinä näistä matkoista huolimatta. Nyt lännen luottamus Putiniin on jo niin korkealla, että hän voi keskustella lännen johtajien kanssa tasa-arvoisena. Hänet otetaan jo vakavasti.

Miten Putin sitten voi ajaa nykytilanteessa Venäjän etuja maailmalla? Moskovan analyytikot ovat varmoja, ettei Venäjän etuja enää ajeta panemalla kova kovaa vastaan. Putin ei voi millään tavoin painostaa länttä. Tämän käsityksen mukaan Venäjän etuja voi parhaiten ajaa yhteistyöllä lännen kanssa. Venäjä ei siis olisi muuttanut tavoitteitaan. Se haluaa edelleen olla suurvalta, joka otetaan maailmalla huomioon. Mutta se on muuttanut menettelytapojaan.

Onko länsi valmis?

Venäjällä seurataan nyt tarkkaan, onko länsi valmis uudenlaiseen yhteistyöhön Venäjän kanssa. Se edellyttäisi myös USA:lta uutta suhtautumista yhteistyöhön Venäjän kanssa.

Venäjällä odotetaan nyt myös USA:n ulkopolitiikan muuttuvan. Moskovassa tiedetään kuitenkin hyvin, ettei muualla maailmassa arvioida Venäjän politiikkaa pelkästään siitä, mitä Putin sanoo, eikä edes siitä, mitä Putin tekee. Putinin ajatukset ja toiminta kulkevat monta askelta muuta Venäjää edempänä. Ja siksi Moskovassa joudutaan kysymään myös, onko Venäjä itse valmis siihen, mihin Putin sitä nyt kuljettaa.

Mielipidemittaukset osoittavat, ettei kansa ole täysin Putinin uusien avausten takana. Vanhat viholliskuvat ovat syvällä ihmisten ajatuksissa. Venäjällä on totuttu kuitenkin siihen, ettei kansalta politiikan suuria suuntaviivoja kysytä. Ihmiset eivät sitä edes odota. Maan johtajan kannatus riippuu loppujen lopulta siitä, pystyykö hän muuttamaan tavallisen venäläisen elämää paremmaksi ja turvallisemmaksi. Ja se taas riippuu ulkopolitiikan lisäksi sisäpolitiikasta - ja ennen muuta öljyn hinnasta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat