Mainos

Putinilla paljon pelissä Sotshissa - tavoitteena mitalisade

Vlamidir Putin odottaa Sotshin olympialaisista venäläisurheilijoille mitalisadetta. Kyse ei ole pelkästään entisen judokan urheilullinen toive. Presidentti Putin on sijoittanut paljon henkilökohtaista suosiotaan kisojen onnistumiseen.

– Kisat merkitsevät Putinille enemmän kuin tavalliset kansainväliset tapahtumat, koska hänellä on niissä paljon henkilökohtaista panosta. Tässä ratkeaa millaisena presidenttinä Putin jatkaa seuraavat neljä vuotta, sanoo Aleksanteri-instituutin Venäjä-tutkija Hanna Smith.

Putinin presidenttijakso vuosina 2000-2008 oli Venäjällä myötätuulta. Nyt hänen kolmannella presidenttikaudellaan talous junnaa, eivätkä uudistukset tunnu etenevän. Venäläisten kaipaamana vahvana johtajana esiintyvän Putinin suosio on laskussa.

Putin odottaa paljon mitaleita

Venäläisten mitalisade Sotshissa nostaa presidentin suosiota ainakin hetkeksi. Tyhjät palkintolaarit tietävät Putinille ikävyyksiä.

- Silloin kritiikki totta kai osuu Putinin imagoon. Keskeistä on, kuinka vahvana presidenttinä hän jatkaa, Smith analysoi. 

Kisoihin valmistautuminen on niellyt kymmeniä miljardeja euroja. On epäilyjä että osa rahavirroista on valunut lahjontaan. Sen urheiluhullu venäläinen voisi antaa anteeksi, jos omien suksi luistaa hyvin.

Kisamiljardit unohtuvat menestyksessä

- Tavalliset venäläiset ajattelevat, että kisoihin on laitettu mielettömästi rahaa. Mutta Venäjällä myös ajatellaan, että kun on laitettu mielettömästi rahaa, niin odotetaan että jokin onnistuu. Annetaan (kisoihin laitetut miljardit) ehkä anteeksi jos kisat onnistuvat.

Venäjä on ylpeä urheilun suurvalta. Kisat merkitsevät paljon. Mielipidemittausten mukaan 65 prosenttia uskoo ja haluaa että Venäjä menestyy ja kisat onnistuvat.

Sotshi on tärkeä myös Venäjällä 2018 pelattavien jalkapallon MM-kisojen kannalta. 

– Talvikisamenestys nostaa uskoa järjestää hienot futiskisat. Jos nyt tulee ongelmia, niin kyllä varjo laskeutuu 2018 kisojen ylle, Smith pohtii. 

Kultamitalisteille makoisat bonukset

Urheilijoita ei kuitenkaan motivoi vain kansallistunne. Paineita auttaa sietämään Neuvostoliiton ajalta tuntematon tekijä. 

– Raha on uusi motivaatiokeino. Venäläiselle kultamitalin voittajalle on luvattu 90 000 euron suurinen summa, kertoo nykyinen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo, joka pelasi jääkiekkoa viime vuosikymmenellä Moskovan Dynamossa.  


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.