Putinia moititaan Syyrian tukemisesta – "opposition jäseniä teurastetaan"

Johtavien teollisuusmaiden G8-ryhmän kokous alkoi tänään riitaisissa tunnelmissa Pohjois-Irlannissa.

Länsijohtajat arvostelivat kovin sanoin Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia Syyrian tukemisesta. Putin puolestaan puolusti liittolaistaan presidentti Bashar al-Assadia ja vakuutti, että Venäjä ei luovu Syyrian hallinnon aseistamisesta.

Isäntämaan pääministeri David Cameron joutui heti alkajaisiksi myöntämään, että Venäjän ja lännen näkemykset Syyriasta ovat kaukana toisistaan. Harvat kokouksen osallistujista uskoivat Putinin muuttavan kantaansa.

Länsimaat Yhdysvaltain johdolla ovat yrittäneet taivuttaa Venäjää keskeyttämään asetoimitukset al-Assadille. Venäjän mukaan jo kauan sitten solmitut vientisopimukset eivät riko kansainvälistä oikeutta ja niiden toteuttamista jatketaan.

Yhdysvallat puolestaan ilmoitti viime viikolla lisäävänsä sotilaallista tukea Syyrian kapinallisille. Myös osa Euroopan maista on harkinnut kapinallisten aseistamista.

– Kuinka voimme sallia Venäjän jatkaa Syyrian hallituksen aseistamista, kun oppositio saa vain vähän tukea ja sen jäseniä teurastetaan, ihmetteli Ranskan presidentti Francois Hollande.

Syyrian kiistaa yritettiin ratkoa myös Putinin ja Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman kahdenvälisessä tapaamisessa G8-huippukokouksen yhteydessä.

EU ja USA aloittavat vapaakauppaneuvottelut

Oman näkemyksensä kertoi myös Syyrian presidentti Bashar al-Assad, joka saksalaislehden haastattelussa varoitti Eurooppaa aseistamasta kapinallisia. Al-Assadin mukaan Eurooppa saa maksaa, jos se toimittaa aseita oppositiolle.

– Jos eurooppalaiset toimittavat aseita (kapinallisille), terroristit levittäytyvät Euroopan takapihalle, ja Eurooppa joutuu maksamaan, presidentti sanoi Frankfurter Allgemeine Zeitung -lehdessä.

Ennen varsinaisen kokouksen alkua EU ja Yhdysvallat ilmoittivat aloittavansa viralliset neuvottelut vapaakauppasopimuksen solmimisesta. Presidentti Obaman mukaan ensimmäiset neuvottelut käydään ensi kuussa Washingtonissa.

Sopimus olisi toteutuessaan maailman suurin laatuaan. Siitä toivotaan merkittävää taloudellista hyötyä.

G8-ryhmään kuuluvat Britannia, Kanada, Ranska, Saksa, Italia, Japani, Yhdysvallat ja Venäjä.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat