Mainos

Putin: Yhteisiä toimia ydinuhkaa vastaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin aikoo ehdottaa Yhdysvaltain presidentille Bill Clintonille, että Venäjä ja Yhdysvallat kehittäisivät yhteisiä järjestelyjä uutta ydinuhkaa vastaan.

Putin, Vladimir

Kremlin edustajan mukaan yhteinen ohjustorjuntajärjestelmä voitaisiin rakentaa Venäjän maaperälle. Putin sanoi amerikkalaisen NBC-television haastattelussa perjantaina, että tehokas puolustautuminen ydinaseuhkaa vastaan on mahdollista, jos pyrkimykset "suunnataan Yhdysvaltoja, Venäjää, liittolaisiamme tai yleensä Eurooppaa vastaan kohdistuviin uhkiin".

Putin sanoi Venäjällä olevan tuollaisia ehdotuksia, jotka esitetään Clintonille tämän vieraillessa Venäjällä viikonvaihteessa. Kremlin edustaja sanoi perjantaina uutistoimisto Reutersille, että Venäjän vaihtoehto ohjustentorjuntaan on järjestelmä, jossa uhkaava ohjus ammutaan alas jo sen noustessa ilmaan.
-Kyseessä on täysin uusi ja uraauurtava ehdotus, sanoi Itogi-viikkolehden sotilasasiantuntija Aleksandr Golts. Yhdysvallat suunnittelee kansallisen rajoitetun ohjustorjuntaohjelman rakentamista suojautuakseen uhalta, jonka Iran, Irak ja Pohjois-Korea sen mielestä aiheuttavat. Uusi järjestelmä rikkoisi Yhdysvaltain ja Venäjän välistä ohjustorjuntasopimusta (ABM).

Järjestelmä Venäjälle

Nimettömänä esiintynyt Kremlin edustaja sanoi, että Yhdysvaltain vaarallisina pitämät maat kykenevät tekemään ohjushyökkäyksen vain omalta maaperältään. Koska suurin osa näistä maista sijaitsee Venäjän lähituntumassa, uudenlainen torjuntajärjestelmä voitaisiin rakentaa Venäjälle. Jos Yhdysvallat ei hyväksy Venäjän ehdotusta, se viittaa Kremlin edustajan mukaan siihen, että Yhdysvallat pitää myös Venäjää uhkanaan.

Clinton sanoi keskiviikkona Portugalissa, että Yhdysvallat on valmis jakamaan kansallisen ohjustorjuntaohjelmansa muiden aseidenvalvonta- ja ydinsulkusopimusverkoston jäsenmaiden kanssa. Clintonin arveltiin tarkoittaneen lähinnä Nato-liittolaisiaan, jotka ovat kyseenalaistaneet Yhdysvaltain ohjustorjuntaohjelman. Epäilijöiden mielestä se saattaa olla tarpeeton, aiheuttaa epävakautta Naton sisällä ja aloittaa uuden kilpavarustelun kierteen. Valkoisen talon edustajan mukaan keskiviikkona oli ennenaikaista sanoa, voitaisiinko teknologiaa jakaa myös Venäjän kanssa. Hänen mukaansa Yhdysvallat pohtii sitä myös liittolaistensa kanssa.

Ydinase

Valkoisen talon edustajat eivät olleet valmiita kommentoimaan Putinin ehdotusta ilman lisätietoja. Yhdysvaltain puolustusministeriön edustajat puolestaan eivät pitäneet mahdottomana, että Yhdysvallat jakaisi hankkeensa myös Venäjän kanssa. Clintonin on määrä myöhemmin tänä vuonna päättää, rakennetaanko kansallinen ohjustorjuntajärjestelmä. Yhdysvallat toivoo taivuttavansa Venäjän neuvottelemaan muutoksista ABM-sopimukseen. Putinilta kysyttiin haastattelussa, mikä on hänen mielestään Venäjän suurin uhka. Putin vastasi, että tehoton talouspolitiikka.
-Ja jos puhutaan ulkoisista uhista, niin sanoisin, että ääriuskonnollista liikehdintää on niin Venäjällä kuin muissakin maailman osissa, Putin jatkoi.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.