Mainos

Putin: Wikileaksia saatetaan johtaa tahallaan harhaan

Venäjän pääministeri Vladimir Putin epäilee Wikileaks-tietoja vääristellyiksi ja poliittisesti motivoiduiksi eikä pidä vuotoa katastrofina.

Putin keskusteli aiheesta tiistaina CNN-uutiskanavalla veteraanijuontaja Larry Kingin 40-minuuttisessa haastattelussa. Haastattelu nähdään kokonaisuudessaan torstaina mutta osia siitä julkaistiin jo keskiviikkona CNN:n verkkosivuilla.

- Kuinka kommentoitte Yhdysvaltain diplomaatti- ja armeijadokumenteista paljastuneita Wikileaks-vuotoja, King kysyi.

- Jotkut asiantuntijat uskovat että joku pettää Wikileaksia, heidän maineensa on kyseenalaistettu, ja taustalla omat poliittiset tavoitteensa. Tämä on joidenkin asiantuntijoiden näkemys. Jos näin ei ole, se kertoo, että diplomaattien on suojeltava kanaviaan paremmin. Vastaavia vuotoja on julkaistu ennenkin, enkä usko että tämä on mikään katastrofi, Putin vastasi.

Gatesin heitot ärsyttivät Putinia

Wikileaks on mm. väittänyt Yhdysvaltain puolustusministerin Robert Gatesin sanoneen ranskalaisministerille että ”Venäjän demokratia on kadonnut ja sen hallinto on turvallisuuspalvelun johtamaa oligarkiaa.” Toisessa Wikileaks-vuodossa Putinin ja Medvedevin suhdetta luonnehditaan Batmanin ja Robinin työnjaoksi – Putinin saadessa tietenkin Batmanin roolin.

Batman-Robin-vertausta Putin piti ylimielisenä ja epäeettisena panetteluna.

Putin totesi Gatesin olevan oligarkianäkemyksissään ”syvästi väärässä” ja muistutti, että Yhdysvalloissa on jo kaksi kertaa valittu presidentiksi henkilö joka on saanut vaaleissa vähemmän ääniä kuin kilpakumppaninsa.

-Kun puhumme asiasta amerikkalaisten ystäviemme kanssa ja sanomme, että tässä on järjestelmäongelma, meille vastataan: Älkää sekaantuko meidän asioihimme. Tällainen on perinteemme ja näin se tulee olemaan. Me emme sekaannu. Mutta haluaisin neuvoa kollegoitamme, älkää tekään sekaantuko Venäjän kansan suvereeniin valintaan, Putin tokaisi.

Putin varoitti ydinasekilpailusta

Pääministeri Putin jatkoi myös presidentti Dmitri Medvedevin eilisen puheen linjoilla asevarustelusta. Medvedev kuvaili tiistaina puheessaan duumassa, että Venäjän ja Naton on päästävä kymmenen vuoden sisällä sopimukseen yhteisestä ohjuskilvestä Eurooppaan, muuten edessä on uusi asekilpavarustelun aikakausi.

- Jos Yhdysvallat ei ratifioi uutta Strategisten aseiden rajoittamissopimusta START:ia, Venäjän on kasvatettava ydinasearsenaaliaan, Putin sanoi.

- Mutta tämä ei ole meidän valintamme, me emme halua että niin tapahtuu.

Pääministeri kyseenalaisti myös Yhdysvaltojen ajaman Euroopan ohjuskilven tarpeellisuuden kokonaisuudessaan ja epäili sen johtavan lisävarustelun tarpeeseen Venäjällä.

- Meille on sanottu että teette sen Iranin ydinaseuhkaa vastaan. Mutta sellaista uhkaa ei tällä hetkellä ole olemassa, Putin totesi.

Presidentinvaalikysymyksiin pääministeri vastasi vältellen ja sanoi tekevänsä ehdokkuusasioista yhteisen päätöksen Medvedevin kanssa myöhemmin.

Putin on vieraillut Larry Kingin ohjelmassa viimeksi syyskuussa 2000. Silloinen haastattelu muistetaan mm. Kingin kysymyksestä Kurskin ydinsukellusveneonnettomuudesta, jossa kuoli 118 ihmistä.

- Mitä sukellusvene Kurskille oikeastaan tapahtui, King kysyi.

- Se upposi, Putin vastasi lyhyesti.

Katso julkaistut videot CNN:n verkkosivuilta:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.