Mainos

Putin: Venäläisten eliniänodotteeseen vihdoinkin nousua

Venäjän pääministeri Vladimir Putin arvioi, että venäläisten keskimääräinen eliniänodote saadaan viiden vuoden kuluessa nousemaan 71,5 vuoteen. Nykyinen eliniän odote Venäjällä on 69 vuotta eli selvästi alempi kuin Länsi-Euroopassa. Väkiluku kasvaa nyt Venäjällä ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1995.

-Sallikaa minun muistuttaa, että vuonna 1995 eliniänodote oli 64,5 vuotta. Ehkei suorastaan huikeaa kehitystä mutta merkittävää parannusta joka tapauksessa, Putin kuvaili.

Putin pitää käyrien varovaista kääntymistä nousuun onnistuneen väestöohjelman tuloksena. Viime vuonna Venäjällä syntyi 1,76 miljoonaa lasta mikä on noin 50 000 lasta edellisvuotta enemmän. Kuolleisuusluku puolestaan laski kolme prosenttia.

Putin kertoi väestöohjelman tuloksista raportoidessaan tiistaina duumalle hallituksen viime vuoden toimista. Putinin puhe näytettiin mm. tv-kanava Rossia24:lla.

Alkoholi ja talousongelmat vievät vuosia

Venäjä on kamppaillut jo vuosikausia maan murheellisen eliniänodotteen kanssa. 90-luvun poliittinen ja taloudellinen kuohunta romautti Venäjän talouden ja aiheutti elinikäkäyrissä notkahduksen, joka on tilastollisesti sotatiloja lukuun ottamatta varsin harvinainen.

Venäläisten elinikää laskevat monet seikat. Syntyvyys on ollut jo pitkään alhainen huolimatta valtion patistelusta lastentekoon. Etenkin miesten matalaa keski-ikää selittää epäterveellinen ravinto ja runsas alkoholinkäyttö. Viimevuotisten tilastojen mukaan venäläismiesten keskimääräinen elinikä oli vain 59 vuotta.

”Venäjä ei kerjää rahaa”

Putin julisti puheessaan Venäjän kukistaneen talouskriisin ja saaneen talouden takaisin kasvu-uralle. Pääministerin mukaan ensimmäinen vuosineljännes antaa jo aihetta optimismiin. Venäjän talous kasvaa vuonna 2010 ainakin 3,1 prosenttia, mutta suurempiakin lukuja voidaan odottaa.

-Meidän on kuitenkin edelleen noudatettava erittäin vastuullista talouspolitiikkaa, ettemme joudu menemään käsi ojossa kenenkään eteen emmekä siten menetä taloudellista ja poliittista itsemääräämisvaltaamme, Putin totesi.

Venäjä ei ole talouskriisin aikana pyytänyt kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tukea vastoin kuin esimerkiksi Ukraina.

Kriisi on kuitenkin näyttänyt, että taloutta ei monipuolistettu riittävästi nousukaudella vaan se on edelleen vahvasti riippuvainen öljy- ja kaasutuotannosta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.