Mainos

Putin: Venäjä ei siedä kiristystä

Ulkoministeri Tuomiojan mukaan maiden kiistoissa on ainekset pitkittyvään pattitilanteeseen.

Presidentti Vladimir Putin on varoittanut Georgiaa kiristämisestä tai provosoinnista. Putin kommentoi Georgian kanssa puhjennutta kiistaa parlamentin johtajien kokouksessa Kremlissä.

En salli kenenkään puhua Venäjälle provokaation ja kiristyksen kieltä, Putin tähdensi.

Presidentti kiitti parlamenttia julkilausumasta, joka sen on määrä hyväksyä myöhemmin tänään. Julkilausumassa asetutaan tukemaan hallituksen päätöstä määrätä pakotteita Georgiaa vastaan. Venäjä sulki eilen kaikki liikenneyhteydet Georgiaan sekä lopetti raha- ja postiliikenteen maiden välillä.

Venäjän ja Georgian välinen kriisi puhkesi viime viikolla, kun Georgian viranomaiset pidättivät neljä venäläistä upseeria vakoilusta syytettynä.

Venäjä pyrkii saamaan YK:n avulla Georgian joukot pois Venäjälle myötämielisen Abhasian alueen lähistöltä. Venäjä on kierrättänyt YK:n turvallisuusneuvostossa asiaa koskevaa päätöslauselmaluonnosta.

Venäjä on torjunut Yhdysvaltain ja EU:n vaatimukset Georgian saaron purkamisesta. Ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan Venäjällä ei ole mitään aikeita purkaa lento-, rautatie-, maantie- ja meriyhteyksien saartoa.

Pitkittyessään saarto vaikuttaa lamaannuttavasti Georgian talouteen, sillä merkittävä osa maan ulkomaankaupasta käydään Venäjän kanssa.

Maiden välit ovat kiristyneet entisestään sen jälkeen, kun Georgia pidätti viime viikolla neljä venäläissotilasta vakoilusta epäiltynä. Sittemmin upseerit vapautettiin. EU:n puheenjohtajamaan Suomen ulkoministerin mukaan EU:lla voisi olla oma roolinsa kiistojen välittäjänä.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan Venäjän ja Georgian kiistoissa on ainekset pitkittyvään pattitilanteeseen.

- Naapurimaiden ongelmiin liittyvät myös aluekiistat - Venäjä pyrkii samaan YK:n avulla Georgian joukot pois Venäjälle myötämielisen Abhasian alueen lähistöltä. Abhasia irtaantui Georgiasta Neuvostoliiton hajottua ja on sittemmin liittoutunut Venäjän kanssa, kertoo ulkoministeri Erkki Tuomioja.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja