"Putin-tuotteiden" kanssa kärvistellään muuallakin – kekseliäisyys kunniaan

Itä-Euroopassa pakotteet ovat herättäneet valtioiden ja tuottajien kekseliäisyyden. Suomen kaltaista hinnanpoljentaa ja ostoryntäystä Venäjä-pakotteiden vuoksi ei juuri muualla Euroopassa näy.

Baltian maissa nykyisiä vaikutuksia on osattu ennakoida jo Venäjän aiempina vuosina asettamien pakotteiden perusteella.

Eniten pakotteista on Liettuassa kärsinyt lihateollisuus sekä kuljetussektori, koska Liettuan läpi kuljetetaan paljon elintarvikkeita Venäjän Kaliningradin alueelle, suurlähettiläs Harri Mäki-Reinikka kertoo.  

– Liettuan valtio on kuitenkin kiirehtinyt läpi lakiuudistuksia, jotka mahdollistavat esimerkiksi halal-lihan valmistuksen. Lihaa ollaan markkinoimassa arabimaihin. Muita uusia vientikohteita ovat Hong Kong ja Israel.

Suomen Vilnan suurlähetystön sivuilla julkaistussa artikkelissa kerrotaan myös, että maanviljelijöillä on kokemusta tilanteesta, jossa venäläiset eivät itse osta tuotteita. Kauppaa käydään silloin jonkun muun, esimerkiksi moldovalaisten tai valkovenäläisten kautta.

Hedelmät mukana kansallisissa tempauksia

Venäjä pysäytti Puolan hedelmä- ja vihannestuonnin jo heinäkuun lopussa. Tästä lähti sosiaalisessa mediassa käyntiin kansallinen omenansyöntikampanja, jossa puolalaisia kehotetaan syömään omenoita ärsyttääkseen Venäjän presidentti Vladimir Putinia.

– Kahviloissa ja julkisissa tiloissa jaetaan ilmaisia omenoita. Ihmiset twiittaavat itsestään kuvia syömässä omenaa tai juomassa omenasiideriä, lähetystösihteeri Santeri Eriksson Varsovan suurlähetystöstä kertoo.

Puolalaisia maataloustuotteita on tarkoitus viedä Valko-Venäjälle, esimerkiksi mehuksi jalostettavaksi.

Espanjan hedelmä- ja vihannessadosta 70 % on perinteisesti viety Venäjälle. Ratkaisuja ongelmaan etsitään, mutta osa sadosta on jo mädäntynyt varastoihin. Uusiksi vientimaiksi on kaavailtu Kiinaa ja Pohjois-Eurooppaa, Suomi mukaan lukien. Osaa sadosta pyritään puristamaan paremmin säilyviksi mehuiksi.

– Maanviljelijät jakoivat mielenosoituksellisesti Madridin toreilla hedelmiä ja vihanneksia ilmaiseksi. Satoa on myös lahjoitettu hyväntekeväisyyteen. Valtio on rohkaissut espanjalaisia syömään enemmän hedelmiä ja kasviksia, mutta polkuhintoja ei kaupan hyllyillä ainakaan vielä näy, Espanjan kirjeenvaihtaja Hannu Arvio kertoo.

Juuston ja maidon erikoiset tiet

Virossa maitotuotteiden, lihan ja kalan vienti Venäjälle on pysähtynyt käytännössä kokonaan. Alkoholin vientiin pakotteet eivät ole vaikuttaneet. Hannu Arhinmäki Suomen Tallinnan suurlähetystöstä kertoo, että ostoryntäystä tai tuntuvia hinnanalennuksia ei Viron kotimarkkinoilla ole näkyvissä.

Virolaiset maidontuottajat ovat Puolan omenaviljelijöiden tapaan harkinneet esimerkiksi maitojauheen viemistä Valko-Venäjälle, jossa sitä voitaisiin jatkojalostaa muiksi tuotteiksi.

Suomen Riikan suurlähetystön henkilöstö on huomannut vain vähäisiä maitotuotteiden hinnanalennuksia.

– Latviassa Prismojen hyllyiltä on voinut ostaa suomalaisia Putin-juustoja edullisesti. Paikallisten tuotteiden dumppausta tai ostoryntäystä ei ole ollut nähtävissä, Asta Puolakka Riikan suurlähetystöstä kertoo.

Venäjälle tarkoitettuja elintarvikkeita on Puolakan mukaan vaikea erottaa normaaleista elintarvikkeista, koska tuoteselosteet ovat tuotteissa useimmiten aina latviaksi, viroksi ja venäjäksi.

Lue myös:

    Uusimmat