Putin tukee Medvedeviä presidentiksi

Vladimir Putinin katsotaan vahvistaneen omaa asemaansa kulissien takana valitsemalla itselleen lojaalin ehdokkaan Venäjän seuraavaksi presidentiksi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on päättänyt pitkään jatkuneen arvailun siitä, kuka on hänen ehdokkaansa maaliskuun presidentinvaaleissa. Presidentti asettui tukemaan tehtävään Dmitri Medvedeviä, joka toimii tällä hetkellä ensimmäisenä varapääministerinä.

Valinnassa korostui jatkuvuus, jota Putin on perännyt maahan jo ennen joulukuussa pidettyjä parlamenttivaaleja. Putinin katsotaan vahvistaneen samalla omaa asemaansa kulissien takana valitsemalla itselleen hyvin lojaalin ehdokkaan.

- Olen tuntenut hänet hyvin läheisesti yli 17 vuotta ja tuen täysin hänen ehdokkuuttaan, Putin sanoi valtiollisen tv:n lähetyksessä.

Medvedevin taakse asettuvat Putinin tukipuolue Yhtenäinen Venäjä ja kolme muuta puoluetta. Yhtenäisen Venäjän odotetaan asettavan Medvedevin virallisesti ehdokkaakseen 17. joulukuuta.

- Meillä on nyt tilaisuus muodostaa vahva hallitus Venäjän federaatioon maaliskuun vaalien jälkeen -- hallitus, joka toteuttaa samaa politiikkaa, joka on tuonut meille tuloksia kahdeksan viime vuoden aikana, Putin hehkutti.

Putinista taustavoima

Putinin ilmoitus päätti samalla Moskovassa ja ulkomaillakin pyörineen huhumyllyn siitä, kenet hän nostaa seuraajakseen. Medvedev kiri samalla paalupaikalle, sillä suurin osa äänestäjistä on valmis tukemaan ketä vain suosittu Putin kannattaa.

Yhtenäinen Venäjä ratsasti joulukuun vaaleissa Putinin kansansuosiolla maanvyörymävoittoon. Venäjän perustuslaki estää Putinia asettumasta ehdolle kolmannelle peräkkäiselle kaudelle presidentiksi, joten hänen harteilleen on soviteltu milloin pääministerin milloin kansallisen johtajan manttelia.

Poliittisten tarkkailijoiden mukaan Putinin vaikutusvalta taustalla tulee säilymään edelleen vahvana.

- Medvedevin valinta -- heijastaa Putinin halua saada mahdollisimman tottelevainen henkilö (presidentiksi), kuvasi tilannetta Jevgeni Volk Heritage Foundation -ajatushautomosta.

- Putin pitää Medvedeviä alaisenaan, jonka lojaalisuuteen hän voi luottaa.

Gazprom avoinna Putinille

Medvedev on tähän asti toiminut kaasujätti Gazpromin hallintoneuvoston puheenjohtajana. Jotkut sijoitusanalyytikot ryhtyivät jo tänään pohtimaan mahdollisuutta, että Medvedeviltä vapautuvalle paikalle voitaisiin nostaa Putin.

- Tämä on hyvä uutinen, sanoi lontoolaisen rahoituslaitoksen siirtymätalouksia seuraava ekonomisti Tim Ash.

- Peruslinja on, että me kaikki tiedämme Putinin jatkavan vallankahvassa taustalla. Putinin varjo on Medvedevin yllä, hän sanoi.

Dmitri Medvedev

Venäjän keskusvaalilautakunnan mukaan 2. maaliskuuta pidettäviin presidentinvaaleihin osallistuu todennäköisesti 5-8 ehdokasta. Ehdokasasettelu päättyy tapaninpäivänä.

Hajallaan oleva oppositio ei saa vaaleihin yhteistä ehdokasta. Kommunistinen puolue asettaa vaaleihin johtajansa Gennadi Zjuganovin ja toinen oppositiojohtaja, entinen pääministeri Mihail Kasjanov asettui jo perjantaina erikseen ehdolle.

Asiantuntijakommentti: Oppipoika jatkamaan Putinin perintöä

-Päätös tuntuu ihan loogiselta jatkolta viime aikojen tapahtumille, kommentoi Venäjä-tutkija Sinikukka Saari Dmitri Medvedevin nousua presidenttiehdokkaiden eturiviin.

Saari muistuttaa, että Medvedev on diplomaattinen ja erittäin lojaali Putinille. Hän ei ole pitänyt kovaa ääntä itsestään.

- Kuvioon sopii sekin, että hän on Putinia nuorempi. Putin on ikään kuin valinnut oppipojan jatkamaan perintöään, Ulkopoliittisessa instituutissa työskentelevä Saari arvioi.

- Jos spekuloidaan, että Putin jatkaisi pääministerinä, hän varmaankin pitäisi itseään jonkinlaisena kansallisena johtajana, joka isoveljen tavoin opastaisi presidentti Medvedeviä.

Hänen mielestään uskollisuuden lisäksi on löydettävissä muitakin syitä siihen, miksi Medvedev näyttää nyt nousseen ohi Sergei Ivanovista, joka on ollut toinen vahva manttelinperijäehdokas.

- Mukana voi olla eliitin sisäiseen voimatasapainoon liittyviä tekijöitä. Kenties Ivanovin blokki on noussut liian voimakkaaksi, joten Putin tasapainottaa tällä tavoin tilannetta. Ivanov on toisaalta antanut viime aikoina hieman varomattomia lausuntoja ja ottanut ehkä turhan isoa roolia. Medvedev on selvemmin riippuvainen Putinista.

Peli ei ole vielä selvä

Medvedeviä arvellaan asenteiltaan Ivanovia liberaalimmaksi. Häntä pidetään ennen muuta pragmaatikkona, joka painottaa talouskysymyksiä ja kannattaa Putinin valtiojohtoista mallia. Saaren mielestä Medvedev toisi johtoon jatkuvuutta ja vakautta. Tosin kysymysmerkkejä on vielä runsaasti, sillä hänestä tiedetään loppujen lopuksi aika vähän.

- Koskaan ei tietenkään voida olla varmoja siitä, millainen Medvedev olisi presidenttinä - pysyisikö hän yhä lojaalina Putinille? Hänenkin valintaansa liittyy riski, mutta se on pienempi kuin Ivanovin kohdalla, Saari analysoi.

Medvedevin presidenttiyttä Saari ei silti pidä kirkossa kuulutettuna. Aikaa vaaleihin on vielä pari kuukautta ja viime hetken muutoksia saattaa tulla.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat