Mainos

Putin: "Talebaneilla ei asiaa hallitukseen"

Pohjoisen liitolle aseita luvanneen Putinin mukaan Talebanilla ei ole tulevaisuutta sodanjälkeisen Afganistanin poliittisessa elämässä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on luvannut sotilaallista ja poliittista tukea Afganistanin Taleban-hallintoa vastaan taistelevalle pohjoiselle liittoumalle.

Tadzhikistanin pääkaupungissa Dushanbessa paluumatkallaan Shanghain Apec-kokouksesta poikennut Putin teki myös selväksi, että Taleban-liikkeen edustajilla ei Venäjän mielestä ole mitään asiaa Afganistanin tulevaan hallintoon:

-Taleban on saattanut itsensä huonoon valoon tekemällä yhteistyötä kansainvälisten terroristien kanssa. Minusta nykyisellä (tunnustetulla) afgaanihallinnolla on hyvät perusteet sanoa, ettei Talebanin tulisi ottaa osaa tulevaan hallintoon, Putin perusteli.

Putin keskusteli oppositiojohtaja Burhanuddin Rabbanin kanssa Dushanbessa myös tarpeesta löytää poliittinen ratkaisu Afganistanin kriisiin. Johtajien allekirjoittamassa lausunnossa todetaan, että "kaikkien etnisten ryhmien tulisi osallistua seuraavan hallituksen muodostamiseen". Sen mukaan prosessissa olisivat mukana myös YK ja "kaikki ulkomaiset hallitukset".

Vahva tuki Rabbanille

Putin vakuutti tukeaan Rabbanille johtajien tapaamisessa varhain tänä aamuna.

-Venäjä jatkaa sotilaallista tukea ja humanitaarista apua Afganistanin kansalle, Putin sanoi.

Putin korosti, että Venäjä on tunnustanut Rabbanin hallituksen lailliseksi ja tukee sitä.

-Kansainvälisesti tunnustettu hallitus on taistellut kauan vapauttaakseen kansansa, Putin totesi.

Johtajien allekirjoittama sopimus tuntuu viittaavan siihen, että myös Rabbanin asennoituminen olisi pehmentynyt. Vielä kuukausi sitten Rabbani syytti naapurimaita "sekaantumisesta Afganistanin asioihin" ja vaati, että "Afganistanin kansan on itse saatava päättää kohtalostaan".

Putin tapasi myös Tadzhikistanin presidentin Emomali Rahmonovin. Lopuksi presidentit keskustelivat vielä keskenään Afganistanin tilanteesta.

Putinin mukana Tadzhikistanissa olivat muun muassa Venäjän puolustusministeri Igor Ivanov ja turvallisuuspalvelu FSB:n päällikkö Nikolai Patrushev. Trio lähti kotimatkalle kohti Moskovaa tänään iltapäivällä. Putinin oli vielä maanantaina määrä tavata Moskovassa öljyntuottajamaiden järjestön Opecin johtaja, Venezuelan presidentti Hugo Chavez.

Ei keskeistä roolia Yhdysvalloille

Tadzhikistanilaisen politiikan tutkijan Abdugani Mamadazimovin mukaan Venäjän voimakas tuki Rabbanin pohjoiselle liittoumalle johtuu siitä, että se ei halua Yhdysvaltojen nousevan valta-asemaan Keski-Aasiassa.

-Venäjä ei halua Yhdysvaltojen yksinään päättävän Afganistanin tulevaisuudesta ja näin pääsevän keskeiseen rooliin alueella, Mamadazimov analysoi uutistoimisto AFP:lle.

Afganistanin presidenttinä toiminut Rabbani pakeni Kabulista ääri-islamilaisen Taleban-liikkeen vallattua pääkaupungin vuonna 1996. Hän johtaa nykyään pohjoista liittoumaa, jonka hallinnassa on noin kymmenen prosenttia Afganistanista.

(MTV3-STT-AP-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.