Mainos

Putin suunnittelee vastavetoa Primakoville ja Luzkoville

Venäjän uunituore pääministeri Vladimir Putin neuvotteli tänään kolmen edeltäjänsä kanssa tarkoituksenaan muodostaa oikeistoliittouma vastustamaan Moskovan pormestarin Juri Luzhkovin ja ex-pääministerin Jevgeni Primakovin muodostamaa uutta puoluetta. -Keskustelimme siitä, miten toimimme yhdessä tulevaisuudessa, Sergei Stepashin totesi lyhyesti kokouksen jälkeen. Stepashinin odotetaan kertovan poliittisista jatkosuunnitelmistaan huomenna.

Kokoukseen ottivat osaa myös presidentti Jeltsinin henkilöstöpäällikkö Aleksander Voloshin ja Jeltsinin sisärenkaaseen kuuluva Anatoli Tshubais. Jeltsin on jo aikaisemmin ilmoittanut, että Putin on hänen valintansa presidenttiehdokkaaksi ensi kesäkuun presidentinvaaleihin. Putinin presidenttitoiveet ovat kuitenkin karahtaneet pahasti karille sen jälkeen kun Primakov ja Moskovan pormestari Juri Luzhkov liittoutuivat yhteen Jeltsinin vastaiseksi blokiksi.

Sen paremmin Jeltsinillä kuin Putinillakaan ei tällä hetkellä ole puoluetta, johon tukeutua. Putin onkin nyt kokoamassa puoluetta värväämällä mukaan kolme edeltäjäänsä: Viktor Tshernomyrdinin, Sergei Kirijenkon ja Sergei Stepashinin. Putinin ongelmana on kuitenkin se, ettei kukaan hänen kumppaneistaan pääse kansansuosiossa lähellekään Primakovia tai Luzhkovia. Jeltsin erotti Stepashinin osittain siksi, että tämä ei onnistunut estämään Luzhkovin ja Primakovin liittoutumista.

Primakov ja Luzhkov jakavat vallan?

Uuden Isänmaa-Koko Venäjä -liittouman johtajat olivat tänään luottavaisia: -Monet kunnon ihmiset tulevat liittymään tähän puolueeseen, Luzhkov uhosi. Uuden puolueen heikkoudeksi saattaa kuitenkin muodostua sen jäsenten kunnianhimo. Sekä Primakov että Luzhkov elättelevät toiveita presidentinvirasta.

Osa poliittisista tarkkailijoista epäilee, että Primakovin tarkoituksena on auttaa uutta puoluetta valtaamaan duuma, minkä vastineeksi puolue tukisi Primakovia presidentiksi. Presidentiksi valittuaan Primakov sitten luovuttaisi osan valtaoikeuksistaan Luzhkovin johtamalle duumalle. Kun Primakovilta kysyttiin, edustaako uutta puoluetta presidentinvaaleissa hän vai Luzhkov, Primakov totesi ainoastaan, että asiasta tullaan vielä keskustelemaan.
(STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.