Putin rajoittaa ulkomaisia sijoituksia

Putin on allekirjoittanut luultavasti viimeisen lainmuutoksensa Venäjän presidenttinä. Uusi laki rajoittaa ulkomaalaisten osto-oikeuksia Venäjän duuman määrittelemillä strategisilla aloilla, mm. energia-alalla sekä kaivostoiminnassa ja mediassa. Ylivoimaisesti tärkein kohde on öljy- ja kaasutuotanto.

Käytännössä muutos tarkoittaa, että ulkomaalaiset yksityiset yritykset voivat ostaa strategiseksi katsotusta venäläisyrityksestä yli puolet vain erityisen viranomaiskomission luvalla. Valtionyhtiöiden kohdalla rajat ovat tiukemmat. Ulkomaiset valtionyhtiöt tarvitsevat komission luvan jo 25 prosentin yritysostoille.

Pitkä lista kaivoksista kalastukseen

Duuma hyväksyi lain huhtikuun alussa pitkän väännön ja lukuisien muutosten jälkeen. Keskustelua herätti erityisesti se, mitä kaikkia aloja tulisi julistaa strategisiksi. Lopulta toimialojen määrä asettui neljäänkymmeneenkahteen.

Strategisten listalle valittiin öljy- ja kaasutuotanto, aseet, ilmailu, ydinteknologia, avaruusteknologia, geologiset tutkimukset sekä radio- ja teleliikenne. Kaivostoiminnan osalta strategisina pidettiin mm. uraania, timantteja, harvinaisia metalleja, nikkeliä ja kobolttia.

Strategisiksi katsottiin yleisluontoisesti monet sellaiset alat, jotka voivat vaikuttaa jotenkin Venäjän puolustuskykyyn, esimerkiksi sellaiset, jotka toimivat sisävesialueilla. Mm. tästä syystä jopa kalastus on vastaisuudessa Venäjällä strateginen ala.

Avainasemassa öljyvarat

Lakia perusteltiin viime kuussa duumassa erityisesti öljy-yhtiökaupoilla.

-Ulkomaalaisten ostettua viime aikoina varsin suuria osuuksia öljy-yhtiöistä kuten Lukoilista ja TNK:sta, useita sotilaallis-teollisia aloja on ulkomaisten sijoittajien vallassa, perusteli duuman rakennus- ja maankäyttövaliokunnan puheenjohtaja Martin Shakkum.

Sekä öljyn että monien jalometallien osalta strategisuudelle asetettiin kokorajat: Yli 70 miljoonan tonnin öljyesiintymät tai 50 miljardin kuutiometrin maakaasuesiintymät ovat strategisia.

Rajat jäävät kuitenkin kauas suuryritysten mitoista. Esimerkiksi Sahalin II -öljy- ja kaasualue ylittää kaasurajat yli kymmenkertaisesti, Barentsin meren parhaillaan tutkimusvaiheessa oleva Shtokman-esiintymä puolestaan liki 800-kertaisesti. Molempiin hankkeisiin on osallistunut ulkomaalaisyhtiöitä.

Käytäntö kuitenkin osoittaa, kuinka lakia lopulta tulkitaan ja millaisin perustein komissio ostoluvat myöntää.

Duuma: Laki ei uhkaa sananvapautta

Duuma piti strategisina myös viestimiä, jotka voivat teoriassa saavuttaa yli puolet Venäjän väestöstä. Strategiseksi määriteltiin sellaiset viestimet, jotka voivat kuukaudessa painaa yli 200 miljoonaa sivua tai miljoona kappaletta yksittäistä painotuotetta, esimerkiksi aikakauslehteä.

Duuman johdon mukaan laki vaikuta merkittäviin lehtiin Venäjällä.

-Esimerkiksi Kommersant, Vedomosti, Nezavisimaja Gazeta tai Novaja Gazeta eivät ole lähelläkään joutua tämän lain piiriin, Shakkum sanoi. Sen sijaan eräät keltaisen lehdistön edustajat saattavat löytää itsensä strategisten yritysten listalta.

Päätös "vähentää epävarmuutta"

Venäjän-hankkeita suunnittelevalle yritykselle ulkomaalaisomistusta rajaava laki voi tuoda paljon hyvääkin. Suomen Pankin ekonomisti Seija Lainela arvioi, että laki vähentää epävarmuutta ja lupaa avoimuutta.

-Aiemmin ongelmana sijoituksia suunniteltaessa on ollut se, ettei ole tiedetty mikä on mahdollista. Nyt on selvä listaus rajoitetuista aloista, joten epävarmuus vähenee, Lainela kuvailee.

Monelle ulkomaiselle toimijalle oli pettymys, että valmisteluvaiheessa laki paisui rajoittamaan ulkomaalaisten toimintaa jopa 42 alalla. Silti samaan tapaan moni muukin maa suojaa omia strategisia alojaan.

Avoimuutta laki voi tuoda investointien poliittiseen käsittelyyn. Aiemmin hankkeille on pitänyt hakea kulissien takaa Kremlin lupa, mutta nyt pääministerin alaisuuteen perustetaan lupakäsittelyä varten viranomaiskomissio.

-Komission pitäisi lisäksi antaa päätös kolmessa kuukaudessa. Järjestelmän luominen voi tietysti kestää aikansa, mutta ratkaisevaa tulee olemaan kuinka joustavasti lakia tullaan soveltamaan, sanoo Lainela.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat