Mainos

Putin purki yllättäen Sotshin mielenosoituskiellon

Venäjällä presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut asetuksen, jolla perutaan Sotshin talviolympialaisten ajaksi määrätty ehdoton mielenosoituskielto.

Näyttäviä tekoja ennen olympialaisia 

 • Venäjä lopetti jouluaattona ja joulupäivänä kaikkien Greenpeace-aktivistien rikostutkinnan. Sini Saarela palasi Suomeen viime viikon perjantaina.
 • Myös Pussy Riot -ryhmän kaksi jäsentä vapautettiin vankilasta joulun alla. He olivat protestoineet moskovalaisessa kirkossa presidentti Vladimir Putinia vastaan.
 • Putin armahti joulukuussa myös entisen oligarkin Mihail Hodorkovskin. Hodorkovskin kannattajien mielestä häntä rangaistiin Putinin haastamisesta. Suurliikemiehen kohtalossa he näkivät esimerkin siitä, kuinka Kreml käyttää väärin oikeusjärjestelmää eikä salli toisinajattelua.  

Mielenosoituksista ja marsseista on kuitenkin edelleen sovittava paikallisten viranomaisten kanssa.

Viranomaiset voivat rajoittaa protesteihin osallistuvien määrää, ja mielenosoituksia saa järjestää vain niille osoitetuilla paikoilla. Säännöt ovat periaatteessa samat kuin muun muassa Moskovassa ja Pietarissa.

"Myönteinen ele"

-Totaalinen mielenosoituskielto oli aika kova toimenpide. Paluu ikään kuin normaaliin asiantilaan ei ole pelkkää symboliikkaa, sanoo tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista.

Kangaspuro pitää mielenosoituskiellon purkamista myönteisenä eleenä. Putin haluaa antaa kansainväliselle yleisölle hyvän kuvan Venäjästä ja Venäjän kyvystä järjestää olympialaiset.

-Se on totta kai periaatteessa iso asia, jos poikkeusjärjestelyistä luovutaan. Asia voidaan nähdä niinkin päin, että olympialaisten järjestäminen vaikuttaa positiivisesti Venäjän toimiin ainakin väliaikaisesti, kunnes sitten taas palataan mahdollisesti vanhaan.

Olympiakomitea kiitteli 

Putin kielsi elokuussa kaikki "olympialaisten järjestelyihin liittymättömät" marssit ja mielenilmaukset Sotshissa. Päätöstä perusteltiin turvallisuudella. 

Kiellon oli määrä olla voimassa lähes kolme kuukautta 7. tammikuuta alkaen. Olympialaiset alkavat 7. helmikuuta.

Kansainvälinen olympiakomitea kiitteli kiellon purkamista. Komitean mukaan asiasta oli neuvoteltu kisajärjestäjien kanssa ja Putin oli vakuuttanut, että ilmaisunvapaus sallitaan olympialaisten aikana.

Turvatoimet huipussaan

Putin teki eilen yllätystarkastuksen kisapaikoille ja seurasi tänään olympialaisten avajaisten harjoituksia. Niiden sisällöstä ei ole kerrottu juuri mitään julkisuuteen, eikä toimittajia päästetty paikalle.

Turvatoimet on kiristetty Sotshissa äärimmilleen. Valvontaa tiukennettiin myös muualla Venäjällä sen jälkeen, kun Volgogradin kaupungissa tehtiin kaksi itsemurhaiskua viime kuussa. Niissä kuoli yli 30 ihmistä.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.