Mainos

Putin puhui USA:sta sovinnolliseen sävyyn

Venäjän presidentti Vladimir Putin käytti sovinnollisia sanakäänteitä Yhdysvalloista puhuessaan tänään YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa. Toisin kuin Ranskan ja Saksan johtajat Putin ei vaatinut vallan siirtämistä Irakissa pikaisesti Yhdysvalloilta irakilaisille. Puheen maltillinen sävy viittaa siihen, että Putin haluaa unohtaa riidat, joita Irakin sota on aiemmin synnyttänyt Venäjän ja Yhdysvaltojen välille.

Putin tosin moitti Yhdysvaltoja sodan aloittamisesta Irakia vastaan ilman YK:n tukea, mutta ei vaatinut amerikkalaisia laajentamaan YK:n roolia Irakissa. Näin tekivät Ranskan presidentti Jacques Chirac ja Saksan liittokansleri Gerhard Schröder, jotka puhuivat yleiskokouksessa toissapäivänä. Chirac ja Schröder vaativat Yhdysvaltoja lopettamaan Irakin miehittämisen nopeasti ja luovuttamaan pikaisesti vallan irakilaisille itselleen. Yhdysvallat on sanonut epärealistisiksi vaatimuksia vallan luovuttamisesta pikaisesti irakilaisille. Putin vaati kuitenkin YK:lle roolia Irakin jälleenrakentamisessa.

- Vain YK:n suora osallistuminen Irakin jälleenrakentamiseen antaa irakilaisille mahdollisuuden päättää itsenäisesti omasta tulevaisuudestaan, Putin sanoi.

Putin tapaa Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin huomenna. Bush sanoi omassa puheessaan yleiskokouksessa tiistaina, että amerikkalaiset olivat tehneet oikein aloittaessaan sodan Irakia vastaan.

Amerikkalaiset lehdet arvioivat tänään, ettei Bush ole saanut selviä lupauksia uusien maiden tulosta amerikkalaisten avuksi Irakissa. Lehtien mukaan saattaa kestää vielä jopa kuukausia ennen kuin YK:n turvallisuusneuvostossa käsitellään päätöslauselmaehdotusta, joka mahdollistaisi kansainvälisen tuen amerikkalaisille Irakissa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.