Mainos

Putin: Presidentin valtaoikeudet säilytettävä

Venäjän presidentti ei kertonut, ketä hän aikoo tukea seuraavaksi presidentiksi. Putinin tuen uskotaan ratkaisevan Venäjän seuraavat presidentinvaalit.

Venäjän presidentti Vladimir Putin vastusti presidentin valtaoikeuksien kaventamista, kun hän vastasi kansalaisten kysymyksiin tänään. Televisioidulla kyselytunnilla Putin sanoi, ettei valtaa tulisi vyöryttää presidentiltä pääministerille.

- On äärimmäisen tärkeää säilyttää vakaa tie valtiomme kehittämisessä ja viime vuosien päätösten jatkuvuus, hän sanoi. -On elintärkeää, että duuma on tehokas.

Putinin kausi presidenttinä päättyy ensi vuonna, ja hän on kertonut harkitsevansa tähtäämistä pääministeriksi. Hän ei edelleenkään kertonut, ketä hän aikoo tukea seuraavaksi presidentiksi.

Arvailut Putinin valinnasta vain kiihtyvät: mielipidemittausten mukaan hänen tukensa lennättää ehdokkaan presidentiksi varmuudella.

Pääministeri Viktor Zubkov oli ainoa johtohahmo, jota Putin kiitteli lähetyksen aikana nimeltä. Putin ylisti Zubkovia tämän tehokkuudesta korruption kitkemisessä aiemmassa tehtävässään.

Yli miljoona venäläistä oli lähettänyt Putinille viestin, joista muutamia kymmeniä valittiin suoraan lähetykseen. Enimmäkseen Putin puhui tavallisia kansalaisia koskettavista kotimaan aiheista kuten eläkkeistä, palkoista, kouluista ja hintojen noususta.

Vahva puolustus välttämätön

Vahva puolustus on Putinin mukaan välttämättömyys Venäjän kaltaisille energiavaroiltaan rikkaille maille. Hän vihjasi, että Irakin ongelmien takana olisivat maan öljyvarat.

- Luojan kiitos Venäjä ei ole Irak, Putin vastasi yhdelle kysyjälle.

Hänen mukaansa uudentyyppiset ydinaseet kuuluvat Venäjän armeijan vahvistamiseen.

Duumanvaalien lähestyminen voi olla syy, miksi Putin toistamiseen korosti Venäjän taloudellista nousua ja elintason parantumista. Hän myönsi, että inflaatio on ongelma, mutta syytti siitä Venäjästä riippumattomia tekijöitä.

Putin kiitteli myös syntyvyyden lisääntymistä - lukemat ovat tällä hetkellä korkeimmillaan 15 vuoteen. Myös kuolleisuus on matalimmillaan sitten vuoden 1999. Väestön väheneminen on huolettanut Venäjää.

Yhdysvallat sai sivalluksia

Venäjän ja Yhdysvaltain suhteissa on viime aikoina ollut monenlaista hankausta, mikä ei jäänyt huomaamatta Putinin sivalluksissa. Hän vaati, että Yhdysvallat asettaa takarajan vetäytymiselle Irakista.

Hän piikitteli amerikkalaisia myös maiden eriävistä näkemyksistä Iranin ydinohjelmakiistassa: Venäjän neuvotteluhalukkuus on parempi vaihtoehto kuin "uhkaukset, pakotteet tai jopa voimakeinot".

Kiistanaiheita löytyy toki lähempääkin: Venäjää hiertää pahasti amerikkalaisten aikeet ohjuspuolustuksen sijoittamisesta Tshekkiin ja Puolaan. Putin kuitenkin vihjasi, että Yhdysvallat on vihdoin kallistanut korvansa Moskovan huolille.

- Viimeisimmät yhteydet amerikkalaiskollegoihimme osoittavat, että he ovat todella pohtineet meidän ehdotuksiamme, Putin sanoi.

Venäjä on tarjonnut yhteistyötä Azerbaidzhanissa. Samalla hän muistutti, että tarvittaessa Venäjä voi siirtää omia aseitaan uusiin asemiin.

Putinin järjesti vuosittaisen kyselytunnin nyt kuudetta kertaa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.