Mainos

Putin paljasti: Tietovuotaja-Snowden on yhä Moskovan lentokentällä

17:14

Venäjän presidentti Vladimir Putin vahvistaa, että tietourkinnan vuotanut Edward Snowden on edelleen Moskovan lentokentällä.

– Snowden todella tuli Moskovaan, mikä oli meille yllätys. Hän tuli kauttakulkumatkailijana, joten ei tarvinnut siihen viisumia eikä muita asiapapereita. Kauttakulkumatkustajana hänellä on oikeus ostaa lippu minne haluaa, Putin totesi Naantalin Kultarannassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Putin painotti vielä toistamiseen, että yhdysvaltalainen Snowden ei ole ylittänyt valtion raja eikä siksi tarvitsi viisumia. Presidentin mukaan tietovuotaja oleskelee yhä lentokentän transit-alueella.

Yhdysvallat on vaatinut Venäjää luovuttamaan maan hallinnon verkkourkinnan paljastaneen Snowdenin takaisin Yhdysvaltoihin. Venäjä on kuitenkin torjunut painostuksen sanomalla, ettei Venäjällä ei ole mitään tekemistä tietovuotajan kanssa eikä tämä ole ylittänyt Venäjän rajaa.

– Yhdysvaltojen esittämät syytökset (Venäjää kohtaan) ovat soopaa. Venäjän viranomaiset eivät ole työskennelleet Snowdenin kanssa. Mitä tulee mahdolliseen luovutukseen, niin Venäjä voi luovuttaa ulkomaisia henkilöitä vain sellaisille maille, joiden kanssa on asiasta sopimus. Yhdysvaltojen kanssa meillä ei ole sellaista sopimusta, Putin huomautti.

– Luojan kiitos, Snowden ei ole syyllistynyt rikoksiin Venäjän alueella, hän lisäsi naureskellen.

Ecuadorista turvapaikkaa hakenut Snowden lensi sunnuntaina Hongkongista Moskovaan. Hänen nykyistä olinpaikkaansa ei ole tiedetty ennen Putinin paljastusta Kultarannassa.

"Kuin yrittäisi keriä porsasta"

Venäjän presidentti nosti esille myös paljastussivusto Wikileaksin perustajan Julian Assangen tilanteen. Ruotsissa raiskauksesta syytetty Assange oleskelee tällä hetkellä Ecuadorin Lontoon-suurlähetystössä, ja Ecuador on myöntänyt hänelle turvapaikan. Ruotsi on kuitenkin yrittänyt saada miehen takaisin maahan vastaamaan syytöksiin.

– Myös Julian Assangea vaaditaan luovutettavaksi, ja häntä pidetään rikollisena. Kuten Snowden, Assange on sitä mieltä, että hän on ihmisoikeuksien puolustaja ja toimii vapaan informaation puolesta. Kysyn, tarvitseeko tällaisia ihmisiä luovuttaa vain, jotta heidät voitaisiin laittaa vankilaan, sanoi Putin.

– Minä henkilökohtaisesti en haluaisi käsitellä tällaisia kysymyksiä. Se on kuin yrittäisi keriä porsasta: hyvin paljon melua mutta hyvin vähän villaa.

Putin kuitenkin kertoi toivovansa, että luovutuskiista ei tule vaikuttamaan "millään tavalla Venäjän ja Yhdysvaltojen asiallisiin suhteisiin". Presidentti uskoo, että yhteistyökumppanit ymmärtävät kyllä tilanteen.

– Snowden on vapaa mies. Mitä nopeammin hän päättää, mikä on hänen matkansa pääkohde, sen parempi hänelle ja Venäjälle.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.