"Putin on vakauttanut Venäjän"

Kaksi vuotta sitten presidentinvaalit voittanut Vladimir Putin on vakauttanut Venäjän, kiittävät poliittiset tarkkailijat Moskovassa yhdestä suusta.

Putinin suuriin saavutuksiin kuuluu myös Venäjän valitsema selvä länsisuuntaus. Siihen liittyvät talousuudistukset, joiden päämääränä on nostaa venäläisten elintaso lähemmäs eurooppalaista. Venäjän muutos on ollut niin suuri, ettei kaksi vuotta sitten kukaan olisi ilmeisesti sellaista odottanut.

Samalla Putinin korkea kansansuosio on säilynyt entisellään. Venäläiset näkevät Putinissa nuoren energisen johtajan, johon he luottavat.

Ohjelma puuttuu

Mutta Moskovan poliittiset tarkkailijat toteavat myös, ettei kaikki ehkä ole niin hyvin kuin miltä näyttää. Putin valittiin presidentiksi ilman varsinaista poliittista ohjelmaa ja esimerkiksi maanantain Izvestija-lehti toteaa, ettei presidentillä ole sellaista vieläkään.

Putin ei tiedä, millaiseksi hän haluaa Venäjän muuttuvan ensimmäisen kautensa loppuun mennessä tai toisen kautensa aikana. Ja Izvestija toteaa, että monista merkittävistä talousuudistuksista huolimatta Venäjän talous ei kasva sellaista vauhtia, että tulevaisuus näyttäisi valoisalta.

Putin on itse todennut, että Venäjä on taloudellisesti pudonnut maailman kärkimaiden joukosta. Se on vasta 20 parhaan joukossa.

- Jos talouskasvu on vuosittain vain muutaman prosentin, se (Venäjä) jatkaa putoamistaan, Izvestija kirjoittaa.
Venäjä ei ainakaan toistaiseksi ole onnistunut luomaan sellaista taloudellista vakautta, josta se voisi ponnistaa ylöspäin. Venäjällä ei vieläkään merkittävästi investoida, eikä sitä pidetä ulkomailla kovin luotettavana talouskumppanina. Putinilla on vielä aikaa muuttaa tilannetta mutta ei kovin paljon, Izvestija huomauttaa.

Uudistava itsevaltias


Poliittinen vakaus on yllättänyt jopa venäläiset, mutta senkin takana piilee vaaroja. Vakaus Venäjällä tarkoittaa sitä, että kaikki langat ovat Putinin käsissä. Putinista on tarkoituksella tai tahtomattaan tullut uudistava itsevaltias Napoleonin, Peronin, Pietari Suuren tai Aleksanteri II:n tyyliin.

Kansalaisyhteiskunta ei ole kehittynyt, eikä se tällaisessa ympäristössä pääse ilmeisesti kehittymäänkään. Putin kontrolloi paitsi hallituksen myös parlamentin kummankin kamarin toimintaa. Hän on riistänyt osan aluejohtajien vallasta itselleen.

Vilpittömien kannattajien lisäksi häntä ympäröi myös suuri liehittelijöiden joukko. Lähes päivittäin poliittisessa keskustelussa esitetään ajatuksia, jotka todistavat halusta kilpailla Putinin suosiosta. Nyt Moskovassa puhutaan presidentin- ja parlamenttivaalien järjestämisestä samanaikaisesti.

Tarkoitus on käyttää Putinin suosiota hänelle mieluisan parlamentin muodostamiseksi. Myös presidentin virkakauden pidentämisestä keskustellaan. Demokratiasta uhkaa Putinin aikana tulla entistä näennäisempää.

Ja samoin on tapahtumassa sananvapaudelle. Kaikista ongelmista ja vaaroista huolimatta paluuta entiseen kaaokseen ei varmaan kukaan toivo. Putinille on luvassa toinen kausi, jonka jälkeen hän joutuu kaikkein vaikeimman valinnan eteen: Väistyykö hän vapaaehtoisesti, niin kuin perustuslaki edellyttää, vai jatkaako maan johdossa johonkin tekosyyhyn vedoten?

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat