Mainos

Putin: Nato-jäsenyys ei parantaisi Venäjän ja Suomen suhteita

Pääministeri Matti Vanhanen ja ulkoministeri Erkki Tuomioja toteavat, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin kielteisessä näkemyksessä Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä ei ole mitään uutta tai yllättävää.

Presidentti Vladimir Putinin mielestä Suomen Nato-jäsenyys ei parantaisi Venäjän ja Suomen suhteita.

- Naton lähentyminen Venäjän rajaa Suomen poikki ei parantaisi maidemme välisiä suhteita, Putin sanoi Kremlissä vastatessaan suomalaistoimittajan kysymykseen uutistoimisto Itar-Tassin mukaan.

Hän muistutti Venäjän kielteisestä suhtautumisesta sotilasliiton itälaajentumiseen. Hänestä nykyiset turvallisuusongelmat ratkeavat yhteistyössä eivätkä liittoumien pohjalta:

- Sikäli kuin tiedän Suomen johto on tästä samaa mieltä.

Putin viittasi terrorismiin, huume- ja ihmiskauppaan sekä joukkotuhoaseiden leviämiseen, kun hän vastasi Helsingin Sanomien kysymykseen Nato-jäsenyydestä.

- Lopullinen valinta on tietenkin Suomen kansan ja johdon asia, hän sanoi Kremlin mukaan.

Tuomioja ja Vanhanen: Venäjän kannassa ei ole mitään uutta

Pääministeri Matti Vanhasen ja ulkoministeri Erkki Tuomiojan mielestä Putinin näkemyksessä Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä ei ole mitään uutta tai yllättävää.

-Hän vastasi kysymykseen samalla lailla kuin hän on ymmärtääkseni vastannut aikaisemminkin. Hän on myös todennut, että tämä on tietysti Suomen oma asia, Tuomioja totesi eduskunnassa illalla.

-Tämä ei muuta tilannetta suuntaan tai toiseen millään tavalla, Tuomioja jatkoi.

Tuomioja ei pdä poikkeuksellisena sitä, että Putin otti selkeäsanaisesti kantaa Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen.

Venäjän presidentin näkemys ei vaikuta myöskään tulevan turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon valmisteluun. Tuomiojan mukaan vaikutusta olisi voinut ehkä olla, jos Putinin vastaus olisi ollut jotain muuta kuin se oli.

-Yleensä kun toimittajat esittävät kysymyksiä he odottavat ja toivovat, että niihin vastataan. Putin teki niin.

Pääministeri Matti Vanhanen puolestaan kommentoi Putinin puheita heti tuoreeltaan nettiblogissaan. Hän katsoi Putinin sävyn olleen aivan sama kuin aina lehdistön sitä kysyessä.

-Suomi päättää ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta itse eikä varsinkaan vaalien alla keskustelua edistä se, että mielipiteitä jaetaan meille ulkoa, Vanhanen kirjoittaa.

-Ymmärsin kyllä, että presidentti Putin ei kantaansa kertonut oma-aloitteisesti vaan Helsingin Sanomat juoksi tässä "luvan" perässä tavalla, joka varmasti sävyttää nyt käytävää Nato-keskustelua.

Viro toivoisi Suomen liittyvän Natoon

Viron kannalta olisi toivottavaa, että Suomikin liittyisi Naton jäseneksi, sanoi maan Nato-lähettiläs Harri Tiido Helsingissä.

Tiido sanoi toimittajatapaamisessa, että Suomen jäsenyys olisi luonteva lisä Naton jäsenkuntaan, karttaakin katsoen. Suomi olisi hänen mukaansa tämän johdosta Ruotsiakin merkittävämpi lisä.

Virallisesti Nato ei ota kantaa Suomen jäsenyyden puolesta tai vastaan, mutta Tiidon mukaan on selvä, että naapurimaa Virolla on Suomen jäsenyyteen selkeä intressi.

Viron suurlähetystö Helsingissä on kuluneen kahden vuoden aikana toiminut Naton yhteyslähetystönä Helsingissä. Se on jakanut ja kerännyt informaatiota Natosta Suomeen ja Suomesta Naton jäsenille. Kaksivuotiskauden jälkeen tehtävä siirtyi vuodenvaihteessa Latvian lähetystölle.

(MTV3-STT-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.