Mainos

Putin: Ukrainassa ei ole venäläisiä sotilaita – välini Nemtsoviin olivat hyvät

Putinilta kysyttiin Suora linja -ohjelmassa myös oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin murhasta. 

Boris Nemtsov murhattiin 27.2. Punaisen torin lähistöllä Moskovassa keskelle katua. Nemtsov tunnettiin tulisena Putin-kriitikkona, joka oli mm. hieman ennen kuolemaansa julkisesti kertonut aikovansa kerätä pitäviä todisteita Venäjän sotilasjoukoista Ukrainassa. Hän oli ollut asiasta myös yhteydessä Ukrainan presidenttiin Petro Poroshenkoon.

Liberaalipoliitikko Irina Hakamada kysyi Putinilta, mitä hän ajattelee Nemtsovin kohtalosta.

– Mitä tulee Nemtsoviin, hän oli voimakas kritisoijani, vaikka meillä olikin ihan hyvät välit. Hänen murhansa oli karmea, häpeällinen ja traaginen teko. Muutaman tunnin kuluttua murhasta FSB:lle oli jo selvää, kuka tai ketkä murhan oli tehnyt. Kysymys oli vaan, missä heidät pidätettäisiin. Siinä mielessä FSB teki hyvää työtä. Kysymys onko murhalla tilaajia ja löydämmekö heidät, sen eteen tehdään työtä, Putin vastasi. 

– Ukrainasta vastaan suoraan ja kiertelemättä: Siellä ei ole Venäjän joukkoja, Putin lisäsi painokkaasti.

Kysyjä tiedusteli myös, onko Ukrainain presidentti Petro Poroshenko sanonut Putinille "ota Donbass, emme tarvitse sitä". Putin kiistää että näin olisi tapahtunut, mutta hänen mukaansa Ukrainan hallitus on itse leikkaamassa Donetskin aluetta irti  itsestään.

– Ukrainan hallinto tekee paljon virheitä, joilla on huonoja seurauksia. Mutta se on tietysti valintakysymys, ja siksi Donetskissa alkoivat taistelut. Kaikki päättyi tragediaan ennen kaikkea Ukrainan armeijalle. He vievät itse tilanteensa umpikujaan, Putin kuvaili.

– On vain yksi vaihtoehto, Minskin ehtojen noudattaminen, perustuslaillinen reformi ja Donetskin alueen ja sen asukkaiden kuunteleminen. Emme puutu heidän tekemisiinsä. Mutta haluamme vain, että Minskin sopimuksen ehdot täyttyvät.

Putinilta kysyttiin myös, miksi Venäjä antaa Ukrainalle alennuksia kaasun hinnasta. Putin vastasi kuvailemalla kuinka pitkämielisesti Venäjä on toiminut kaasukysymyksessä, koska ukrainalaiset ovat naapureita ja kumppaneita, eikä sellaisia voi aina itse valita. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.