Putin matkustaa Kiinaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin matkustaa tiistaina Shanghaihin lämmittämään maansa suhteita Kiinaan.

Kaksipäiväisellä vierailullaan Putin tapaa kiinalaisen virkaveljensä Xi Jinpingin, jonka kanssa hänen odotetaan sopivan massiivisesta venäläisen maakaasun toimitussopimuksesta Kiinaan.

Presidentit osallistuvat myös alueelliseen turvallisuuskonferenssiin ja seuraavat maidensa laivastojen yhteisten harjoitusten alkua Itä-Kiinan merellä.

Kansainvälisen politiikan analyytikoiden mukaan Putinin vierailu on poikkeuksellisen merkittävä Ukrainan kriisin takia.

- Venäjän täytyy länsimaiden pakotteiden edessä osoittaa, että sitä ei ole eristetty, sanoo Pjotr Topytshkanov Moskovan Carnegie-tutkimuslaitoksesta.

Venäjä ja Kiina ovat viime vuosina lähentyneet toisiaan ulkopoliittisesti ja vetäneet yhteistä linjaa esimerkiksi Syyrian kriisissä. Molemmat maat ovat kaivanneet kumppania Yhdysvaltain ylivallan torjumiseksi.

Saumatonta liittolaisuutta maiden välille ei ole syntynyt. Ukrainan suhteen Kiina on esimerkiksi tasapainotellut ottamatta kantaa suuntaan tai toiseen.

Suihkukoneita ja maksukortteja

Putinin mukana Kiinaan matkustaa suuri liikemiesvaltuuskunta sekä joukko alueellisia johtajia. Yhteensä matkalla on tarkoitus solmia kolmisenkymmentä erilaista sopimusta.

Maiden jo vuosien ajan hahmottelema kaasusopimus on mittava, sillä sen mukaan Venäjä toimittaisi Kiinaan kaasua kymmenien miljardien kuutioiden edestä seuraavan 30 vuoden ajan.

- Kaasutoimitusten lisääminen Aasiaan tekee Gazpromista vähemmän riippuvaisen Euroopan-viennistä ja saattaa lisätä Venäjän ulkopolitiikan tinkimättömyyttä Ukrainan suhteen, konsulttiyhtiö IHS arvioi.

Kaasutoimitusten ohella maiden on määrä sopia myös venäläisen öljyn toimittamisesta Kiinaan. Maat ovat myös neuvotelleet siitä, että Kiina ostaisi venäläisiä Sukhoi-matkustajakoneita.

Venäjä saattaa myös solmia yhteistyösopimuksen kiinalaisen UnionPay-maksukorttijärjestelmän kanssa.

Putin on Ukrainan kriisin yhteydessä puhunut siitä, että Venäjän pitäisi luoda oma, länsimaisista järjestelmistä riippumaton maksukorttijärjestelmä.

 

Lue myös:

    Uusimmat