Mainos

Putin-kriitikko pehmentelee sanomisiaan: Suomella ei syytä huoleen

Venäläisamerikkalainen toimittaja Masha Gessen antoi viime viikolla pahaenteisiä lausuntoja Suomesta. 

Ankarana Putin-kriitikkona tunnettu toimittaja ja aktivisti julkaisi Washington Post -lehdessä mielipidekirjoituksen, jossa hän käsitteli Venäjän toimia Ukrainassa. Hän kysyi myös, onko Suomenkaan olemassaololla oikeutusta Venäjän näkökulmasta.  

Tällä viikolla Gessen vieraili Suomessa. Hän kirjoittaa nyt artikkelia siitä, miten Ukrainan tilanteen tuomat uhkakuvat vaikuttavat Suomessa. Tarkempia yksityiskohtia hän ei halua vielä artikkelista paljastaa. 

Pitäisikö suomalaisten olla siis huolissaan Venäjän vuoksi? 

- En usko, että Venäjä on aikeissa vallata Suomea. Yritin osoittaa, että Putin katsoo maailmaa hajonneen venäläisen imperiumin näkökulmasta. Suomi oli osa tätä imperiumia. 

Ukrainan tilanne laukaisi Suomessa keskustelun Nato-jäsenyydestä. Gessen sanoo, että Venäjä suhtautuisi asiaan luonnollisesti negatiivisesti, mutta tuskin reagoisi asevoimin. 

- Putinilla ei ole mitään suurta suunnitelmaa laajentaa Venäjää. Hän on opportunisti, joka pyrkii hyödyntämään mahdollisuuksia Venäjän etujen ajamiseen. 

Länsimaiden pakotteet ja paheksunta eivät Putinia hetkauta. Jotta niillä olisi vaikutuksia, niiden pitäisi olla paljon kovempia. 

 - Talouspakotteiden pitäisi kohdistua suoraan Putiniin itseensä, jotta niistä olisi jotain hyötyä.   

Putin onnistui Ukrainassa 

Gessenin mielestä myöskään Itä-Ukrainan liittäminen Venäjään ei kiinnosta Putinia. Hän arvioi, että siitä tulee sen sijaan Transnistrian kaltainen harmaa alue, jolla on Moskova-mielinen hallinto. Tilanne on Putinille täydellinen, sillä Gessenin mukaan Putinin tavoite oli saada Ukrainan uusi Eurooppa-mielinen johto epäonnistumaan. 

 Neuvostoliiton hajoamista suurena geopoliittisena katastrofina pitävä Putin ei ole osannut lakata ajattelemasta Ukrainaa Venäjän piiriin kuuluvana. 

- Neuvostoliiton hajoaminen oli tuolloin Itä-Saksassa olleelle Putinille ikävä ja pelottavakin kokemus. Hänen näkökulmastaan Venäjä luopui helposti kaikista alueistaan. 

Länsimaisia arvoja vastaan 

Putin on ratsastanut myös yleisellä länsimaisten arvojen vastustamisella.  

- Hän sanoo, että länsi tyrkyttää arvojaan muihin maihin, ja Venäjä taas johtaa rintamaa, joka taistelee tätä vastaan ja puolustaa perinteisiä arvoja.  

Naisen kanssa parisuhteessa elävä Gessen joutui kärsimään asiasta, kun Venäjällä säädettiin homopropagandan vastainen laki. Tuolloinkin Putin puhui homoseksuaalisuudesta länsimaisena ilmiönä.  

Gessenin mukaan ennen lakia seksuaalivähemmistöjen elämä oli Venäjällä tyydyttävää. Asiasta ei käyty julkista keskustelua, mutta vähemmistöjä ei myöskään vainottu. 

- Naapurimme ja lastemme opettajat suhtautuivat perheeseemme ystävällisesti. Kun adoptoimme ensimmäisen lapsemme, naapurit koristelivat etuovemme ilmapalloin. 

Lain jälkeen ilmapiiri muuttui, ja Gessen alkoi saada uhkauksia. Tämä johti hänen ja hänen perheensä muuttoon New Yorkiin. 

Gessen pitääkin lännen moraalisena vastuuna puolustaa arvojaan. Hän toivoisi länsimailta kovempaa suhtautumista Venäjään. 

- En usko, että niin tapahtuu, sillä länsimaiden pitäisi tehdä isoja uhrauksia, lakata esimerkiksi ostamasta Venäjän öljyä. 

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.