Putin-kriitikko Hodorkovski uskoo vallan vaihtuvan: "Venäläiset väsyvät sotahysteriaan"

Venäjän nykyhallinnon vastustaja ja entinen vaikutusvaltainen suurliikemies Mihail Hodorkovski suitsutti venäläisen kansakunnan historiallista ja kulttuurista yhtenäisyyttä vieraillessaan Tukholmassa eilen illalla.

Yhteiskunnan rakentamisessa pitäisi Hodorkovskin mielestä palata 2000-luvun alkuvuosiin: Venäjä otti hänen mukaansa tärkeitä uudistusaskelia ennen presidentti Vladimir Putinin valtakautta 1990-luvulla, kun muun muassa talousrakenteita uudistettiin.

Samalla Hodorkovski huomautti, että hyödyt tulivat esiin osin vasta nykyhallinnon aikana.
– Venäjällä uudistusten toteuttaminen vie aikaa.

Hodorkovski arvelee, että kansa alkaisi väsyä Venäjällä meneillään olevaan ”sotahysteriaan”. Hän myös povasi loppua Putinin valtakaudelle.

– Uskon, että Venäjällä on edessä vallanvaihdos seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Arviotaan Hodorkovski on perustellut muun muassa sillä, että heikentynyt taloustilanne voisi aiheuttaa lisää liikehdintää maassa ja osaltaan johtaa Putinin hallinnon murenemiseen.

Veisi Venäjän kohti Eurooppaa 

51-vuotias Hodorkovski ei ole kuka tahansa venäläinen. Hän otti osaltaan irti hyödyn valtion omaisuuden yksityistämisaallosta ja nousi 1990-luvun puolivälissä öljy-yhtiö Jukosin suuromistajaksi. Miestä pidettiin aikanaan Venäjän rikkaimpana.

Hodorkovski ja monet muut venäläisoligarkit ajautuivat vaikeuksiin Venäjän viranomaisten kanssa 2000-luvun alkupuolella. Hodorkovski pidätettiin 2003, ja hän kärsi tuomiota talousrikoksista joulukuuhun 2013. Kannattajat syyttivät tuomioita poliittisiksi.

Sveitsistä oleskeluluvan saanut Hodorkovski on antanut viime aikoina ymmärtää, että voisi olla kiinnostunut astumaan vallankahvaan Venäjällä.

Hän haluaisi asemoida maan kohti länttä, jos Putinin hallinto kaatuu.

– Toivon, että silloin Venäjä integroituisi nopeasti jälleen kohti eurooppalaisia yhteiskuntia. Venäjä on osa Eurooppaa, hän linjasi Tukholmassa.

” Läsnä ollessani ei saanut pahoinpidellä” 

Vastikään ruotsiksi ilmestyneessä, vajaa 100-sivuisessa kirjassaan Hodorkovski katsoo menneeseen ja kertoo ihmiskohtaloista, joita hänen eteensä tuli vuosikymmenen mittaisen vankeuden aikana Venäjällä.

Tukholman kaupunginteatterin näyttämöllä Hodorkovski puhui kanssavangeistaan maanmiehinä ja kuvaili heitä tavallisiksi venäläisiksi. 

– Kun olin läsnä, vankeja ei saanut pahoinpidellä. Vankilan johto tiesi, että sellainen voisi tulla ulkopuolisten tietoon.

Puheenvuoroissaan Hodorkovski kävi läpi Venäjän oikeusjärjestelmän puutteita sekä vapautensa menettäneiden heikkoa oikeusturvaa.

Putin-kriitikko sanoo vankeuden aikana varautuneensa siihen, että vapaus ei ehkä koskaan koittaisi.

– Jotta pysyisin henkisesti pystyssä, uskottelin itselleni, että tulen olemaan täällä (vankeudessa) lopun ikääni.

Putin armahti Hodorkovskin Sotshin talviolympialaisten alla joulukuussa 2013.

Lue myös:

    Uusimmat