Putin kirjoitti Lipposelle

Venäjän presidentin tehtäviä hoitava Vladimir Putin on vastannut pääministeri Paavo Lipposen ja EU:n ulkopoliittisen edustajan Javier Solanan kirjeeseen.

Lipponen kertoi saamastaan kirjeestä tänään Kielissä tavattuaan Saksan liittokanslerin Gerhard Schröderin, Ruotsin pääministerin Göran Perssonin ja Tanskan pääministerin Poul Nyrup Rasmussenin.

Putin kirjoittaa kirjeessään, että Venäjän ymmärtää EU:n huolen Tshetshenian tilanteen humanitaarisesta puolesta. Hän korostaa, että Venäjä pitää edelleen auki siviilien pakoon tarkoitetun käytävän.

Hän myös vakuuttaa, että Venäjä ei käytä terrorismin vastaisessa taistelussa liiallista voimaa. Putinin mukaan Venäjä kiinnittää huomiota asian humanitaariseen puoleen.

Hän on kirjeen mukaan myös sitä mieltä, että lopullinen ratkaisu voi vain olla poliittinen. Putin antaa myös ymmärtää, että Venäjällä on valmiudet ottaa vastaan kansainvälisten järjestöjen humanitaarista apua.

Samaten hän lupaa noudattaa velvoitteitaan Etyjissä. Niin ikään Venäjä haluaa jatkaa kumppanuutta EU:n kanssa.

Lipponen ja Solana lähettivät Putinille tiukkasanaisen kirjeen Helsingissä joulukuussa pidetyn EU:n huippukokouksen aikana. Kokous tuomitsi jyrkästi Venäjän toimet Tshetsheniassa.

Putinin kirje saapui Lipposelle perjantaina. Kirje on tarkoitus antaa tiedoksi muille EU-maille huomenna. Lipponen ja Schröder olivat tyytyväisiä kirjeen sisältöön. Kummatkin korostivat sitä, että EU:n ja Venäjän vuoropuhelun on jatkuttava ja että Tshetshenian tilanteen lopullinen ratkaisu voi olla vain poliittinen.

Venäjän ja Tshetshenian tilanne vei pääosan hallitusten päämiesten keskustelusta. Asialistalla oli myös Suomen EU:ssa näkyvästi ajama pohjoinen ulottuvuus.

Schröder esitti tukensa Suomen aloitteelle ja korosti nimenomaan pitkäaikaisia ratkaisuja. Hän mainitsi esimerkkinä selvityksen Pietarin jäteveden puhdistamisesta. Hän viittasi ympäripyöreästi myös ydinjätteiden käsittelyyn. Schröder oli kutsunut kokouksen koolle. Tapaamisen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa ihmeteltiin, miksei Norjan pääministeri Kjell Magne Bondevik ole paikalla.

Schröder vastasi, että kyse oli nimenomaan Itämeren EU-maiden pääministerien tapaamisesta. Mahdollista on, että vastaaviin tapaamisiin pyritään vastakin.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat