Mainos

Putin: Karjala pysyy Venäjällä

Venäjän presidentti Vladimir Putin katsoo, että Karjala-kysymys on loppuunkäsitelty. Putin varoitti, että keskustelu aiheesta uhkaa jopa "tuhota" Suomen ja Venäjän hyvät keskinäiset suhteet. Putin vastasi Karjalaa koskevaan kysymykseen presidentti Tarja Halosen vierailun yhteydessä pidetyssä lehdistötilaisuudessa Kremlissä.

Halonen vastasi vuorostaan, ettei Suomen ja Venäjän välillä ole mitään kiellettyjä aiheita.
-Suomen ja Venäjän välillä voidaan keskustella kaikista niistä asioista, joita me pidämme tarpeellisina ja jotka olemme esityslistalle ottaneet. Karjalan kysymys ei kuitenkaan ole tällä esityslistalla, antoi Halonen ymmärtää. -Minä olen sanonut hyvin selkeästi, että kunnioitan, samoin kuin presidentti Putin, meidän edeltäjiämme tekemää työtä. Olemme hyvin käytännöllisiä ihmisiä, olemme yrittäneet ratkaista sellaisia kysymyksiä, jotka nyt ovat tällaisessa tilanteessa ratkaistavissa, Halonen sanoi. Halonen toisti samalla kutsunsa Putinille vierailla Suomessa.

"Ei koskaan ajankohtainen"

Putin intoutui varsin pitkään vastaukseen, kun häneltä kysyttiin Karjalasta. Sävy jyrkkeni vastauksen edetessä.
-Me katsomme, että Venäjän ja Suomen välillä ei ole olemassa minkäänlaisia aluekysymyksiä. Me katsomme, että tämä asia on hoidettu kansainvälisellä oikeudellisella pohjalla. Tämä asia on meillä ratkaistu ja suljettu, Putin aloitti.

Halonen ja Putin tiedotustilaisuudessa

Jatkaessaan vastausta hän jo varoitti, että asiasta puhuminenkin on vaarallista Suomen ja Venäjän suhteiden kannalta. Ääntään hän ei korottanut, vaan pysyi tapansa mukaan lähes ilmeettömänä.
-Jos kysytään, onko tarkoituksenmukaista vai epätarkoituksenmukaista järjestää keskustelu, niin minulla on oma käsitykseni asiasta. Minusta tällaisten keskustelujen pyörittäminen on erittäin vaarallista, Putin katsoi.

-Suomen ja Venäjän, suomalaisten ja venäläisten välillä, sekä valtioiden välillä että ruohonjuuritasolla on aikaansaatu erittäin hyvät suhteet. Olen varma, että juuri tällainen suhteiden laatu on auttanut Suomeakin sen sodanjälkeisessä kehityksessä. Siitä oli hyötyä myös Venäjälle. Olen varma, että meidän pitää vaalia sitä ja pitää suuressa arvossa. Meillä on suuri huoli, että tämäntapainen keskustelu voi tuhota nämä suhteet. Minua tämä asia toki huolestuttaa, Putin sanoi.

Lopuksi presidentti Putin totesi varmemmaksi vakuudeksi, että Karjalan kysymys ei ole millään muotoa ajankohtainen.
-Minusta Venäjä ja Suomi voivat kehittää suhteitaan ja katsoa tulevaisuuteen. Olen varma, että me pystymme aikaansaamaan sellaisen suhteen, ettei kenenkään päähän pistä se, että tällaisia keskusteluja voitaisiin edes harjoittaa. Koska mikäli on näin, kysymys ei ole koskaan ajankohtainen, Putin lopetti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.