Mainos

Putin: Kaasuneuvottelut Ukrainan kanssa kriisissä

Ukraina torjui tänään Venäjän tarjouksen kolmen miljardin euron lainasta hinnannousun aiheuttamien vaikeuksien pehmentämiseksi.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan Ukrainan kanssa käytävät kaasuneuvottelut ovat ajautuneet kriisiin. Putinin mukaan kiista on ulottunut jo energia-alan ulkopuolelle.

Venäjä haluaa nostaa Ukrainaan toimittamansa maakaasun hintaa lähemmäs kaasun maailmanmarkkinahintaa, mutta Ukraina ei ole ehdotuksesta innostunut.

-Tämä näyttää kriisiltä kahden maan välillä. Se on erittäin ikävä asia, Putin sanoi.

Putin on neuvottellut Ukrainan energiaministerin Ivan Platshkovin kanssa. Putin tarjosi Ukrainalle 3,1 miljardin euron suuruista lainaa, jolla se voisi maksaa Venäjälle kohonneen kaasulaskunsa.

Venäjä haluaisi nostaa Ukrainan kaasusta maksaman hinnan noin 185-195 dollariin tuhannelta kuutiometriltä, kun Ukraina maksaa nyt noin 42 euroa tuhannelta kuutiometriltä.

Venäjä on asettanut uudenvuodenpäivän neuvottelujen takarajaksi ja uhkaa sulkea koko Ukrainaan johtavan kaasuputken, jos asiassa ei päästä sopuun.

Ukrainan presidentti Viktor Jushtshenko on ilmoittanut, ettei Ukraina hyväksy koskaan Venäjän hintavaatimusta. Samalla hän on kuitenkin luvannut, että yksikään ukrainalaisperhe ei joudu kokemaan kylmää tänä talvena.

Venäläisen Kommersant-lehden mukaan Platshkov olisi Moskovassa käytävissä neuvotteluissa ehdottanut kiistaan noin 80 euron kompromissihintaa. Lehden mukaan venäläiset eivät täysin tyrmänneet Platshkovin ehdotusta.

EU ei puutu kiistaan

Ukrainan kaasukiista kiinnostaa myös Länsi-Eurooppaa, sillä lähes viidesosa sen kaasuntuonnista tulee Ukrainan läpi kulkevaa putkea pitkin.

EU-komissio sanoo, ettei se puutu Ukrainan ja Venäjän kiistaan, mutta toivoo osapuolten löytävän viime hetkillä ratkaisun ongelmaan.

Saksan Ukrainan suurlähettiläs Dietmar Stüdemann ehdottaa, että Ukrainan pitäisi voida sopeutua kaasun maailmanmarkkinahintaan asteittain. Ukrainan nykyisin maksama hinta periytyy Neuvostoliiton aikaisista sopimuksista.

Venäjän valtiollisen kaasuyhtiön Gazpromin mukaan kaasukiista on puhtaasti puhtaasti kaupallinen, mutta myös vastakkaisia arvioita on esitetty. Kaasun hinnannostoa on pidetty Moskovan keinona kurittaa Venäjä-kriittistä presidentti Jushtshenkoa.

Tämän puolesta puhuu se, että esimerkiksi Venäjälle myönteisempi Valko-Venäjä maksaa kaasusta vain noin 40 euroa tuhannelta kuutiometriltä.

(MTV3-STT-AFP)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja