Mainos

Putin ja Medvedev: Terroristit tuhotaan

Moskovan keskustan metroasemilla aamulla räjähtäneet pommit ovat surmanneet ainakin 38 ihmistä. Loukkaantuneita on 64, ja viranomaisten mukaan kuolleiden määrä voi vielä nousta.

Venäjän viranomaisten mukaan itsemurhaiskut olivat naisten tekemiä. Maan turvallisuuspalvelu uskoo, että iskut liittyvät Kaukasuksen tilanteeseen. Toistaiseksi mikään ryhmittymä ei ole ilmoittautunut iskujen tekijäksi.

Presidentti Dmitri Medvedevin mukaan iskuilla haluttiin horjuttaa Venäjää.

- He ovat petoja. Löydämme ja tuhoamme heidät, totesi Medvedev terroristeista laskiessaan kukkia Lubjankan metroasemalle.

- Tehdyn rikoksen seuraukset ovat järkyttävät. Olen vakuuttunut siitä, että viranomaiset eivät säästä voimiaan etsiessään ja rankaistessaan syyllisiä, totesi puolestaan pääministeri Vladimir Putin aiemmin päivällä.

Moskovan metroliikenne on jatkunut lähes normaalisti, ja myös ainakin toinen pommi-iskujen kohteeksi joutuneista asemista on taas käytössä.

Pommit räjäytettiin aamuruuhkassa

Ensimmäinen pommi räjähti ennen aamukahdeksaa Moskovan keskustassa sijaitsevalla Lubjankan metroasemalla seisoneessa junassa. Se vaati ainakin 23 ihmisen hengen.

- Räjähdys ravisteli metrojunan toista vaunua, joka pysähtyi Lubjankan asemalle. Kuolonuhreja löytyi sekä metrovaunusta että laiturilta, kertoi hätätilaministeriön tiedottaja Irina Andrianova.

Toinen räjähdys sattui Park Kulturyn metroasemalla 40 minuuttia ensimmäisen räjähdyksen jälkeen. Jälkimmäisessä iskussa kuoli ainakin 12 ihmistä.

Räjähdykset tapahtuivat aamun pahimpaan ruuhka-aikaan. Molemmilla asemilla oli runsaasti työmatkalaisia. Lubjankan asema sijaitsee Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n vieressä.

Jatkoa junaiskulle

Terrori-iskut alkoivat Venäjällä lisääntyä selvästi jo vuoden 2009 loppukesällä, kun Dagestanissa, Ingushiassa ja Tshetsheniassa koettiin itsemurhaiskujen sarja.

Verisimmässä iskussa Narzanin kaupungissa räjähteillä lastattu auto ajettiin väkijoukkoon miliisiaseman vieressä ja 25 ihmistä kuoli.

Moskovan pommi-iskut voidaan kuitenkin tulkita myös jatkoksi Nevski Expressin junaiskulle. Nevski Express suistettiin pommilla raiteiltaan Moskovan ja Pietarin välillä 27. marraskuuta 2009. Tuolloin vastuun iskusta otti Kaukasuksen emiraattina tunnettu sissiryhmä, joka julisti aloittaneensa iskujen sarjan eurooppalaista Venäjää vastaan.

Ryhmän johtaja sanoi haluavansa tuoda Kaukasuksen sodan suoraan kantavenäläisten koteihin.

Moskovan metroisku kuvina

(MTV3 - Reuters - AFP)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.