Mainos

Putin historiallisella vierailulla Iranissa

Venäjän presidentti Vladimir Putinin vierailu keskittyi Iranin ydinohjelmaan.

Kaspianmeren maat ovat sopineet, etteivät ne salli kolmansien osapuolten hyökätä kauttaan toista alueen valtiota vastaan.

Teheranissa koolla olleet viisi maata hyväksyivät julkilausumallaan Venäjän presidentin esityksen. Presidentti Vladimir Putin sanoi pitävänsä asiaa erittäin tärkeänä ja korosti, ettei voimankäyttöä voida hyväksyä.

-Meidän ei pidä edes ajatella käyttävämme voimakeinoja tällä alueella, Putin sanoi tapaamisessa.

Lausunnon katsotaan liittyvän kiistoihin Iranin ydinohjelmasta ja olleen suunnattu etenkin Azerbaidzhanille. Yhdysvallat ei ole sulkenut pois Iranin vastaisten sotatoimien mahdollisuutta, ja venäläislehdissä on spekuloitu, että amerikkalaiset pyrkisivät sotilasyhteistyöhön nimenomaan Azerbaidzhanin kanssa.

Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad pitää hyökkäämättömyysjulkilausumaa merkittävänä saavutuksena.

Kokoukseen osallistuivat Venäjän, Azerbaidzhanin ja Iranin lisäksi Turkmenistan ja Kazakstan.

Oikeus ydinvoimaan

Maat kirjasivat julistukseen myös kaikkien ydinsulkusopimuksen (NPT) allekirjoittajamaiden, Iran mukaan lukien, oikeuden kehittää ydinenergiaa.

-Me allekirjoitimme julistuksen, jossa vahvistetaan kaikkien maiden oikeus kehittää rauhanomaista ydinohjelmaa ilman rajoituksia. Tästä aiomme keskustella, Putin sanoi ennen kahdenkeskistä tapaamistaan presidentti Ahmadinejadin kanssa.

Venäjä on vastustanut länsimaiden kaavailemia lisäpakotteita Irania vastaan. Länsimaista Ranska on äänekkäimmin vaatinut tiukkaa linjaa Irania vastaan ja puhunut jopa voimankäytöstä.

Länsimaat epäilevät Iranin kehittävän ydinohjelmansa varjossa ydinaseita. YK:n turvallisuusneuvosto on määrännyt kahteen otteeseen Iranin vastaisia pakotteita, joihin kaikki neuvoston pysyvät jäsenet - Yhdysvallat, Venäjä, Ranska, Britannia ja Kiina - ovat sitoutuneet. Nyt Yhdysvallat ja Ranska ajavat Venäjän ja Kiinan vastustuksesta huolimatta yhä tiukempien pakotteiden käyttöönottoa.

Myös kädenvääntöä

Iranilla ja Venäjällä on myös keskinäisiä kiistoja kuten viivästykset venäläisvalmisteisen Bushehrin ydinvoimalan rakentamisessa. Voimalan piti alun perin valmistua jo tänä syksynä, mutta nyt sen arvellaan olevan käyttövalmis aikaisintaan vuoden kuluttua.

-Venäjä on ainoa maa, joka auttaa Irania rakentamaan ydinvoimalaa rauhanomaisiin tarkoituksiin, Putin huomautti Kaspianmeren maiden kokouksessa.

Putinin vierailu on historiallinen, sillä edellinen Teheranissa käynyt venäläisjohtaja oli Josif Stalin vuonna 1943.

Vierailun alku kuitenkin lykkääntyi sen jälkeen kun venäläiset uutistoimistot olivat kertoneet suunnitelmista murhata tai siepata Putin vierailun aikana. Putinin oli määrä saapua Teheraniin jo eilen, mutta vasta varhain tänään presidenttiä kuljettanut kone laskeutui Mehrabadin lentokentälle.

(MTV3-STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.