Mainos

Putin haluaa pitää luottoporukkansa - nostaa virkamiesten eläkeikää

Presidentti Vladimir Putinin suunnitelma nostaa virkamiesten eläkeikää 70 vuoteen herättää arvostelua Venäjällä.

Arvostelijoiden mielestä aloitteen tarkoituksena on pitää Putinin pääasiassa jo Pietarin ajoilta periytyvä luottoporukka vallan kahvassa. Presidentti on palauttanut viime kuukausina politiikan avainpaikoille monia yli 60-vuotiaita tuttujaan.

- Poliittisen päätöksenteon ydin, strategiset päätökset tekevä ryhmä ei muutu jatkossakaan, arvioi moskovalaisen Poliittisen teknologian keskuksen asiantuntija Roman Larionov.

Esimerkiksi Venäjän vartiopalvelun päällikön Nikolai Patrushevin olisi jo pitänyt jäädä eläkkeelle, mutta hänen virkansa on tärkeä ja siksi asiaan ei puututa. Venäjän turvallisuusneuvoston päällikön Nikolai Patrushevin tilanne on vastaava.

Putinin katsotaan petaavan seuraavaa presidenttikauttaan ja suojaavan selustaansa nykyisessä poliittisesti epävakaassa tilanteessa.

Presidenttinä ollessaan Dmitri Medvedev nuorensi virkamieskuntaa systemaattisesti, kun taas Putin haluaa mitätöidä Medvedevin presidenttikauden ponnistelut virkakoneiston nuorentamiseksi.

- Medvedev laski virkamiesten lakisääteistä eläkeikää 65 vuodesta 60 vuoteen kaksi vuotta sitten, Larionov muistuttaa.

Nykytilanteessa virkamiehet saavat jatkaa työssään erityispäätöksellä 65-vuotiaiksi asti.

Vanhatkin osaavat

50-vuotias kansanedustajana ja muistakin poliittista tehtävistä tunnettu Boris Nadezhdin pitää presidentin ehdotusta järkeenkäypänä. Oikea asia -puoluetta edustavan Nadezhdinin mielestä myös ikäihmisillä on oltava mahdollisuus olla mukana työelämässä niin halutessaan.

- Myös yleistä eläkeikää nostetaan pian. Aion itsekin tehdä töitä vähintään 70-vuotiaaksi, jos Luoja suo, Nadezhdin kehaisee.

Putin on kuitenkin sanonut, että miesten 60 vuoden ja naisten 55 vuoden yleiseen eläkeikään ei ole syytä koskea.

Venäjän eläkesäätiön edustaja Stanislav Degtjarev huomauttaa, että virkamiesten lakisääteinen eläkeikä pysyy jatkossakin nykyisessä 60 vuodessa.

- Mahdollisuus työskennellä kauemmin koskisi ainoastaan virassa olevia virkamiehiä. He voivat halutessaan kuitenkin jäädä eläkkeelle jo aiemmin, Degtjarev sanoo.

Putinin ehdotuksen odotetaan menevän leikiten läpi.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.