Mainos

Putin Greenpeace-tapauksesta: Opetus aktivisteille

Presidentti Vladimir Putin vakuutti torstaina, ettei Venäjä anna mielenosoittajien häiritä öljyporausta arktisilla alueillaan.

Hän suomi kovin sanoin Greenpeace-aktivisteja, jotka yrittivät syksyllä kiivetä öljynporauslautalle. Hän antoi kuitenkin ymmärtää, että Venäjällä juuri hyväksytty armahduslaki koskee myös heitä. 

-Tämä on vakava asia meille. Emme ole pehmentämässä kantaamme vaan päinvastoin tiukentamassa sitä, hän sanoi pitkäksi venyneessä televisioidussa lehdistötilaisuudessa. 

Hänen mukaansa syyskuinen aktivisti-isku oli julkisuustemppu ja kiristysyritys. Suomalainen Sini Saarela ja 29 muuta aktivistia pidätettiin iskun jälkeen. Vaikka ryhmä myöhemmin päästettiin vapaalle jalalle, he eivät ole päässeet lähtemään Venäjältä. 

Putin painotti, ettei armahduslakia suinkaan laadittu Greenpeacea ajatellen. 

-Vaikka heidät voidaan nyt armahtaa, tapauksen pitäisi olla opetuksena heille. 

Presidentin mukaan armahdus koskee myös Pussy Riot -ryhmän vangittuja jäseniä. Häneltä ei kuitenkin liiennyt myötätuntoa ryhmää kohtaan. 

-En pahoitellut sitä, että he joutuivat telkien taakse. Olin pahoillani siitä, että he alentuivat niin häpeälliseen käytökseen. -- He ylittivät kaikki rajat. 

Hodorkovski hämmensi 

Putin sanoi armahtavansa pian myös entisen öljypohatan ja Kremlin arvostelijan Mihail Hodorkovskin

Hodorkovskin asianajaja kuitenkin ilmoitti, ettei tämä ole hakenut armahdusta. Hodorkovskin yli 10 vuoden tuomiosta on jäljellä noin kahdeksan kuukautta. 

Lehdistötilaisuudessa Putin kertoi myös, että Venäjä ei ole vielä päättänyt sijoittaa Iskander-ohjuksia Kaliningradin alueelle. Hänen mukaansa ohjusten sijoittaminen Puolan ja Liettuan välissä sijaitsevalle venäläisalueelle on silti yhä mahdollista. 

Puola ja Baltian maat huolestuivat tällä viikolla lehtitiedoista, jonka mukaan ydinkärjen kuljettamiseen kykeneviä ohjuksia olisi jo Kaliningradissa. 

Ohjusten mahdollista sijoittamista keskelle Naton ja EU:n aluetta pidetään Venäjän vastavetona Naton ohjuspuolustusjärjestelmälle.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.