Mainos

Putin: EU:n ja Venäjän tulisi lähentyä

Venäjän presidentti Vladimir Putin toivoo Euroopan unionin ja Venäjän välille läheisempiä suhteita.

Vladimir Putin

Putin kertoi kantansa puheessaan espanjalaisille liikemiehille Madridissa. Hän varoitti kuitenkin myös entisten neuvostotasavaltojen liian nopeasta liittymisestä EU:iin. Hänen mielestään niiden jäsenyys vaarantaisi koko Itä-Euroopan talouden, sillä se hankaloittaisi kauppasuhteita liittyvien maiden ja Venäjän välillä.
-Kukaan ei halua, että uusien jäsenien tulo EU:hun johtaa talouden romahdukseen, Putin sanoi. Venäjä pelkää tulevansa suljetuksi esimerkiksi Baltian maiden markkinoilta, mikäli nämä liittyvät unioniin.

Espanjan jälkeen Saksaan

Putin jatkaa Euroopan kiertomatkaansa matkustamalla Espanjasta Saksaa. Aikataulun mukaan hän saapuu Berliiniin tänään illalla. Putin vierailee nyt ensimmäisen kerran presidenttinä Saksassa. Hän johti aikoinaan Venäjän vakoilua kommunistisessa Itä-Saksassa. Saksa toivoo uutta alkua suhteissaan Venäjään. Saksa ei kuitenkaan aio antaa Venäjän velkoja anteeksi Putinin toivomuksesta, vaan niiden takaisinmaksua korkeintaan lykätään.

Putin tapaa Saksan liittokanslerin Gerhard Schröderin, presidentti Johannes Raun ja liittopäivien parlamentin puhemiehen sekä opposition puoluejohtajia. Myös rikostutkinnan alaisena olevan entisen liittokanslerin Helmut Kohlin kanssa on tarkoitus järjestää tapaaminen. Saksa on Venäjälle tärkeä kauppakumppani ja suurin velkoja. Schröder ja Putin keskustelevat perjantaina saksalaisen yritysmaailman kanssa.

Vierailun aikana on tarkoitus puhua myös esimerkiksi aseidenriisunnasta, joka oli aiheena Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin Moskovan-vierailulla. Tshetshenian kriisi on tulehduttanut EU:n ja Venäjän suhteita. Maaliskuussa unioni määräsi Venäjälle lieviä pakotteita vastalauseeksi sen toimille Tshetshenian sodassa.
(STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.