Mainos

Putin: EU asettaa Venäjän WTO-jäsenyydelle liian kovat ehdot

Presidentti Vladimir Putinin mukaan EU asettaa kohtuuttomia ehtoja Venäjän pääsemiseksi Maailman kauppajärjestöön WTO:hon. Venäjän WTO-neuvottelut ovatkin tällä hetkellä umpikujassa.

Suurin kiista on Venäjän halvasta energian hinnasta. Asia nousi esille Putinin ja Saksan liittokansleri Gerhard Schröderin tapaamisessa Jekaterinburgissa.

Putinin ja Schröderin leppoisa tapaaminen sai yllättäen äkäisen sävyn, kun Putin nosti esille Venäjän takkuavat WTO-neuvottelut.

Putinin mielestä EU:n Venäjälle asettamat vaatimukset ovat kohtuuttomia ja epäoikeudenmukaisia. Kyse on ennen kaikkea energian hinnasta.

EU:n mukaan Venäjän tulisi roimasti korottaa sähkön ja kaasun hintoja. Maailmanmarkkinahintoihin verrattuna Venäjän sisäiset hinnat ovat erittäin halvat. Tätä kautta venäläiset yritykset saavat suurta epäsuoraa tukea, mitä pidetään WTO:n sääntöjen vastaisena.

Putin pitää vaatimuksia epäreiluina. - Me emme voi yhdessä päivässä muuttaa Venäjän sisäisiä hintoja maailmanmarkkinahinnoiksi. Se on mahdotonta. Sen seurauksena Venäjän koko talous romahtaisi. Joko eurobyrokraatit eivät tätä ymmärrä tai sitten he haluavat tarkoituksella asettaa Venäjälle liian kovat ehdot, jotta se ei pääsisi WTO:n jäseneksi, presidentti valitti.

Venäjän WTO-neuvottelut ovatkin nyt umpikujassa. EU:n mukaan Venäjältä ei pyydetä kohtuuttomia, vaan ainoastaan sitä mitä WTO:n säännöt edellyttävät. Jos ei pysty siihen, se ei voi liittyä järjestöön, oli Brysselin vastaus.

Venäjä on yrittänyt uudistaa energia-alaansa vuosikaudet. Sähkö on kuitenkin poliittisesti arka aihe. Pienikin vihje hinnannoususta synnyttää sisäpoliittisen mekkalan.

Putinin ja Schröderin tapaamisessa oli esillä myös Itämeren kaasuputki. Putki kuljettaisi maakaasua Siperian kaasukentiltä Länsi-Euroopan markkinoille. Reitti kulkisi Viipurin sivuitse Suomenlahteen.

Putinin mukaan aiesopimus saksalaisyhtiön kanssa on määrä kirjoittaa parin päivän päästä.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 09.10.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.