Mainos

Putin epäilee Irakin vaalien mahdollisuuksia

Putin ei myöskään usko siihen, että Irak pystyisi yksin korjaamaan maan tilanteen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei usko siihen, että Irakin väkivaltaisuuksien keskellä voitaisiin järjestää ensi kuussa vapaat ja sääntöjen mukaiset vaalit.

- En pysty kuvittelemaan, miten vaalit voitaisiin järjestää, kun maa on täysin ulkomaalaisten joukkojen miehittämä, hän sanoi tavatessaan Moskovassa vierailevan Irakin pääministerin Ijad Allawin.

- En myöskään ymmärrä, miten te voisitte omin päin korjata maanne tilanteen ja estää sen hajoamisen, hän jatkoi.

Putinin kommentit asiasta olivat jyrkimmät tähän asti. Venäjä vastusti tiukasti Yhdysvaltain hyökkäystä Irakiin viime vuonna. Irakin entisen diktaattorin Saddam Husseinin aikana Venäjällä ja Irakilla oli tiiviit taloudelliset suhteet.

Allawi tarjosi Venäjälle "johtavaa roolia" Irakin jälleenrakennuksessa vastineeksi Venäjän lupauksesta antaa anteeksi Irakin velkoja. Venäjä on luvannut antaa anteeksi 90 prosenttia Irakin veloista, joiden yhteismäärä on paikallisten tiedotusvälineiden mukaan noin 7,5 miljardia euroa.

- Teemme tämän solidaarisuudesta Irakin kansaa kohtaan, mutta samalla toivomme, että yritystemme intressit otetaan huomioon, Putin sanoi.

Venäjä on jo asettunut niiden maiden jonoon, jotka haluaisivat varustaa Irakin armeijaa. Myös venäläiset öljy-yhtiöt toivovat voivansa elvyttää ennen Saddam Husseinin hallinnon kaatumista keskeytettyjä suurprojektejaan.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.