Putin ei piittaa Suomesta

Pääministeri Jyrki Katainen antoi berliiniläiselle laatulehdelle Tagesspiegelille haastattelun Ukrainan kriisiin liittyen. Sunnuntaina julkaistun haastattelun avainkohta on tämä: ”Suomi on jo 20 vuotta ollut EU:n jäsen. Me emme ole puolueettomia, vaikkemme kuulukaan sotilasliittoon. Pidämme avoimena option tulla Naton täysjäseneksi.”

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen puolestaan lausui MTV:n Kymmenen uutisissa sunnuntaina näin: ”Tässä on nyt tällainen jäätynyt konflikti käsissämme.”

Kumpikin lausunnoista on merkittävä. Ensinnäkin Katainen määrittelee selvin sanoin Suomen aseman kriisissä. Päälle päätteeksi hän poikkeuksellisen näkyvästi vilauttaa Nato-korttia.

Tiilikainen puolestaan antaa kylmäkiskoisen arvion siitä, ettei Ukrainan kriisi ole nopeasti ohimenevää laatua.

Rivien välistä voi päätellä, että Suomen poliittisen johdon ja asiantuntijoiden keskuudessa käy parhaillaan melkoinen kihinä ja kuhina. Ukrainan kriisi on yhtäkkisesti pakottanut Suomen arvioimaan uudelleen Venäjän uhkaa ja omaa turvallisuuspoliittista asemaansa.

Johtopäätökset ja mahdollinen turvallisuuspolitiikan kurssinkorjaus tulevat aikanaan, eihän kriisin lopputulemaa vielä edes tiedetä. Jäätynyt konflikti aivan EU:n tuntumassa on kuitenkin riittävän vastenmielinen näkymä – aseellisesta konfliktista puhumattakaan.

Nyt kun Natostakin keskustellaan jo suhteellisen avoimesti, moni suomalainen miettii, miten Venäjä reagoisi Suomen mahdolliseen jäsenyyteen sotilasliitossa.

Asia on selvä: Venäjä ei halua Suomen liittoutuvan. Tämän sanoi suoraan Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu vieraillessaan Suomessa viime keväänä.

Mutta Ukrainan kriisi osoittaa, että asia taitaa sittenkin olla Venäjälle varsin yhdentekevä.

Ukrainan kriisin välittömiä seurauksia on – kuten The Economist viikko sitten kirjoitti –, että Nato löytää uudelleen tarkoituksensa Euroopassa. Suomessa ja Ruotsissa virinneen turvallisuuspoliittisen keskustelun perusteella mahdottomalta ei tunnu sekään, että sotilasliitto jollakin aikavälillä saa pari uutta pohjoista jäsentä.

Kun Vladimir Putin lähipiirinsä kanssa on suunnitellut operaatiota Ukrainassa, hän on epäilemättä ottanut lukuun seuraukset: taloudelliset haitat, poliittiset jännitteet, Naton tiivistymisen ja jopa laajentumisen jo ennestään ”länteen” kuuluviin maihin.

Mutta Putinille Ukraina on tärkeämpi. Hän on valmis maksamaan paljon estääkseen "veljeskansan" luisumisen länteen.

Lue myös:

    Uusimmat