Mainos

"Putin ei ole yksinvaltias"

Puheet Vladimir Putinin yksinvaltiudesta kiihtyivät eilen, kun presidentti ilmoitti aikeistaan lähteä ehdokkaaksi joulukuun parlamenttivaaleihin. Venäjän Suomen-suurlähetystön ministerineuvoksen mukaan yksinvaltiudesta ei voida puhua tilanteessa, jossa presidentti on valittu valtaan demokraattisella kansanäänestyksellä.

Venäjän Suomen-suurlähetystön ministerineuvos Sergei Beljajev ei allekirjoita puheita Venäjän presidentin Vladimir Putinin yksinvaltuudesta. MTV:n Huomenta Suomi -ohjelmassa vieraillut Beljajev muistuttaa, että Putinilla on Venäjän kansan keskuudessa valtava suosio.

- Hänet on valittu presidentiksi demokaraattisesti kansanäänestyksellä. Eihän Suomessakaan käytetä termiä yksinvaltias sellaisesta henkilöstä, joka nousee valtaan ylivoimaisen äänivyöryn jälkeen, sanoo Beljajev.

Keskustelu Putinin yksinvaltiudesta kiihtyi jälleen eilen, kun Putin ilmoitti Yhteinen Venäjä -puolueen tilaisuudessa, että hän aikoo pyrkiä puolueen listoilta parlamenttiin joulukuun vaaleissa. Samalla hän totesi, että ajatus pääministeriydestä on "realistinen".

Muun muassa Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivisen mukaan Venäjän tilanteessa on selviä viitteitä yksivaltiudesta.

- Vanha venäläinen yksinvaltiuden perinne jatkuu eli yksinvaltias ikään kuin valitsee paikkansa maan poliittisessa järjestelmässä, sanoo Kivinen.

Kivinen pitää selvänä, että Putin valitaan pääministeriksi seuraavissa vaalessa. Ministerineuvos Beljajevin mukaan Putinin valinta seuraavaksi pääministeriksi on puolestaan "hyvin mahdollista".

- Tosin on muistettava, että Putin teki eilen puoluekokoukselle selväksi, että hänen pääministeriydestään on vielä ennenaikaista puhua. Hänhän myös asetti eilen kaksi ehtoa, joiden olisi täytyttävä: Yhtenäisen Venäjän on voitettava vaalit ja presidenttinä tulisi toimia kunnollinen, henkilö, jonka kanssa Putin pystyisi tekemään toimivaa yhteistyötä, Beljajev toteaa.

"Häkämiehen puhe mielenkiintoinen"

Ministerineuvos Beljajev kertoo lukeneensa puolustusministeri Jyri Häkämiehen kohua herättäneen Venäjä-puheen.

- Häkämies korosti puheessaan nimenomaan Venäjää turvallisuushaasteena - ei uhkana. Olen lukenut puheen kokonaisuudessaan ja se oli minusta mielenkiintoinen. Kehotan myös muita lukemaan puheen, sanoo Beljajev.

Beljajev on hyvillään siitä, että Häkämiehen puhe lisäsi Suomen Venäjää koskevaa keskustelua.

- Ilahduttavaa, että Venäjästä keskustellaan niin paljon. Tämä kertoo mielestäni suomalaisten mielenkiinnosta Venäjää kohtaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.