Mainos

Putin antoi hallitukselleen sapiskaa energia-asioista

Energia-asiat nousevat jälleen esiin perjantaina, jolloin presidentti Putin tapaa EU:n johdon Helsingissä.

Huomenna Suomeen saapuva presidentti Vladimir Putin on ennen lähtöään läksyttänyt kovin sanoin Venäjän hallitusta energia-asioissa, sillä maata koettelevat jo talven ensimmäiset energiakatkokset.

Putin totesi että hänen antamaa toimintasuunnitelmaa energian riittämiseksi ei ole toteutettu lainkaan. Energia-asiat nousevat jälleen esiin perjantaina, jolloin Putin tapaa EU:n johdon Helsingissä.

Sitä ennen Putinilla on huomenna kahdenkeskiset neuvottelut presidentti Tarja Halosen kanssa, niissä ei käsitellä energiaa. Putin ja Halonen tapaavat jo neljännen kerran tänä vuonna. Asialistalla ovat liikennekysymykset ja puukauppa.

Venäjän energiasta riippuvainen EU sai tänään lisää huolenaihetta, kun Putin läksytti omaa hallitustaan siitä, että uhkaavaan energiakriisiin ei ole varauduttu kunnolla.

Putinin antama toimenpideohjelma on jätetty puolitiehen. Sekään ei auta, että Venäjän ensi vuoden budjettiin energiasektorille on varattu 16 vuoteen suurin investointisatsaus noin 1,5 miljardia euroa.

Venäjän ja Euroopan Unionin suhteista seurannut suomalaistutkija katsoo, että energia-kysymykset hallitsevat jo nyt liiaksi EU:n ja Venäjän suhteita puhumattakaan että jos viimetalviset energia-kriisit toistuisivat

- Energiakysymykset ovat alkaneet raamittaa muitakin poliittisia prosesseja. Se on johtanut EU:n puolelta ylivarovaisuuteen ja hysteeriseen asenteeseen energiakysymyksissä, tutkija Hiski Haukkala Ulkopoliittisesta instituutista kertoo.

Energiaturvallisuutensa varmistamiseksi EU-maat käyttäytyvät itsekkäästi piittaamatta EU:n yhtenäisyydestä Venäjä-suhteissa.

Tämä käytäntö sopii Venäjälle niin hyvin,että se tuskin haluaa sisällyttää pitkälle meneviä energiakaupan pelisääntöjä kuten energiaperuskijaa kumppanuussopimukseen EU:n kanssa.

- Tässä on syntynyt looginen kömmähdys tai harha tällä hetkellä tässä keskustelussa, on todennäköistä, että Venäjä ei tule hyväksymään näitä asioita, koska se kokee, että ne eivät ole sen omien intressien mukaisia, Haukkala arvioi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.