Mainos

Putin aloitti Japanin-vierailun

Venäjän presidentti Vladimir Putin aloitti tänään kolmipäiväisen virallisen vierailun Japaniin. Tokion lentokentälle saavuttuaan Putin sanoi olevansa hyvin toiveikas maiden välisten suhteiden paranemisesta. Ennen matkalle lähtöään hän sanoi kuitenkin, että maiden välisestä kiistakapulasta eli Kuriilien saarista ei luovuta.

Putin


Tokion lentokentälle saavuttuaan Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi uskovansa maiden välisten suhteiden paranemiseen.

-Arviomme mukaan Venäjän ja Japanin väliset suhteet ovat nyt parhaimmalla tasolla toisen maailmansodan päättymisen jälkeen. Arvostamme tätä suuresti ja aiomme jatkaa suhteiden kehittämistä edelleen, Putin sanoi.

Putinia ja tämän vaimoa Ljudmilaa oli vastaanottamassa Japanin pääministeri Yoshiro Mori. Myös hän kehui maiden välisiä suhteita ja lupasi vierailun aikana käytävän avoimia keskusteluja lukuisista eri aiheista.

Kuriilit edelleen kiistakapulana

Ystävällisistä sanoista huolimatta Venäjän ja Japanin välejä hiertää pitkäaikainen kiista Kuriilien saarten omistuksesta. Tänään juuri ennen lähtöään Putin sanoi, ettei Venäjän hallitus valmistele saarten palauttamista Japanille.

-Neuvottelut ovat käynnissä. Asiasta voidaan keskustella, mutta siinä kaikki, Putin sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan. Ulkoministeri Igor Ivanov sanoi kuitenkin tiedotustilaisuudessa, että Kuriilien kysymyksessä on tapahtunut kehitystä:

-Tämä on erittäin monimutkainen asia, mutta tässäkin olemme onnistuneet edistymään, Ivanov pohti. Ulkoministeri varoitti kuitenkin odottamasta liikoja:

-Olisi perusteetonta odottaa mitään yllätyksiä, mutta voinemme odottaa joitakin tärkeitä päätöksiä ja sopimuksia, Ivanov muotoili. Neuvostoliitto miehitti neljä strategisesti tärkeää Kuriilien saarta vuonna 1945. Japani on vaatinut alueen palauttamista ehtona virallisen rauhansopimuksen allekirjoittamiselle.

Yoshiro Mori ja Vladimir Putin tapasivat huhtikuussa Pietarissa.

Pääpaino taloudessa

Putinin vierailun virallisten keskustelujen on määrä alkaa huomenna. Keskustelujen pääpainon oletetaan olevan taloussuhteissa, joita varsinkin Venäjä haluaisi kehittää. Venäjän kauppa Japanin kanssa on vuositasolla vain vaatimattomat viisi miljardia dollaria (runsaat 32,5 miljardia markkaa), kun esimerkiksi Kiinan ja Japanin välisen kaupan vuosiarvo on 60 miljardia dollaria (yli 390 miljardia markkaa).

Diplomaattisuhteiden saralla Venäjän uskotaan tukevan Japanin pyrkimyksiä päästä YK:n turvallisuusneuvoston pysyväksi jäseneksi. Vastineeksi Japani tukee Venäjän yritystä päästä jäseneksi Maailman kauppajärjestöön WTO:hon.

Lisäksi johtajat keskustelevat maiden välisestä yhteistyöstä Siperiassa ja Kauko-idässä sekä allekirjoittavat sopimuksen Kuriilien taloudellisesta kehittämisestä. Huomenna Putinin on myös määrä syödä lounasta yhdessä keisari Akihiton ja keisarinna Michikon kanssa.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.