Mainos

Putin aikoo vaikuttaa presidenttikautensa jälkeenkin

Presidentti vastaili kansalaisten kysymyksiin suorassa tv-lähetyksessä. Putin haluaa uudistaa Venäjän maahanmuuttolainsäädäntöä. Presidentin mukaan Pohjois-Korea olisi valmis palaamaan neuvotteluihin.

Venäjän presidentti Vladimir Putin aikoo vaikuttaa maansa politiikassa senkin jälkeen kun hän jättää presidentin tehtävän vuonna 2008.

- Vaikka työ minua miellyttääkin, perustuslaki ei salli asettumista ehdolle kolmatta kertaa, hän sanoi tänään vastatessaan kansalaisten kysymyksiin.

Seuraajaehdokkaansa nimeä hän ei "ollut valmis" paljastamaan vielä eikä hän kertonut sitäkään, missä roolissa hän haluaisi jatkaa vaikuttajana venäläisten "luottamuksen" turvin.

Hänestä on veikattu milloin pääministeriä, milloin energiajätti Gazpromin johtajaa.

"Lain diktatuurin" tavoitteekseen aikanaan julistanut Putinin puuttui moneen otteeseen turvallisuuteen ja rikollisuuden kitkemiseen korruptio mukaanlukien. Toimittaja Anna Politkovskajan ja keskuspankkiiri Andrei Kozlovin murhaajat saatetaan vastuuseen teoistaan, hän vakuutti.

Vuotuinen kyselytilaisuus televisioidaan ja radioidaan ympäri maan. Arvostelijoiden mielestä se on keinotekoinen koriste demokratian ottaessa todellisuudessa takapakkia. Tilaisuus on suosittu: kysymyksiä virtasi tällä kertaa Kremlin mukaan ennakkoon 2,3 miljonaa.

Liki kolmen tunnin maratonissa Putin vastasi puoleensataan kysymykseen, joiden kirjo ulottui torikaupan "sivistyneestä" järjestämisestä maailmanpolitiikkaan.

Kontupohjasta kantautui "kipuviesti"

Suoraan lähetykseen pääsi Karjalan Kontupohja, josta palattiin taannoisiin levottomuuksiin. Tshetsheenejä joutui mellakoiden jälkeen pakosalle kaupungista venäläismiehen saatua surmansa tshetsheenien kanssa puhjenneessa ravintolatappelussa.

- Etniset levottomuudet ovat kipuviesti, joka vaatii nopeaa toimintaa. Kun ihmisiä kuolee, se on tragedioiden tragedia. -- Yhdenkin ihmisen henki on arvokas. Ihmiset eivät tunne oloaan turvalliseksi, siitä kuohahdus, Putin arvioi.

Hän lupasi kansalliskiistoihin osaratkaisua maahanmuutto- ja työlakien remontista ja työpaikkojen järjestämisestä ensisijaisesti maan kansalaisille. Talouden tilaan hän oli tyytyväinen. Suureksi haasteeksi hän nimesi sen monipuolistamisen metsä-, auto- ja lentokoneteollisuuteen. Venäjä ei saa jäädä riippuvaiseksi energian vientituloista, vaikka talouskasvu onkin niiden ansiosta 6,6 prosenttia.

- Kaiken kaikkiaan voimme olla tyytyväisiä siihen, kuinka maa on kehittynyt.

Georgian kiistaan veretön ratkaisu

Putin syytti Georgiaa aikeista alistaa voimankäytöllä separatistialueet Abhasia ja Etelä-Ossetia: Venäjä ei havittele alueita itselleen eikä myöskään halua paluuta Neuvostoliiton kaltaiseen imperiumiin.

- Emme aio kasvattaa aluettamme, meillä on sitä tarpeeksi. Toimemme eivät liity mitenkään Georgian liittymiseen sotilasliitto Natoon. -- Tähtäämme ainoastaan verenvuodatuksen estämiseen, Putin painotti.

Hän viittasi jälleen mahdollisuuteen ratkaista Georgian umpisolmu samoin kuin Kosovon kohdalla tapahtuu. Ukrainalle hän lupasi apua "torjua yritykset sotkeutua maan asioihin ulkopuolelta".

Valko-Venäjää hän näpäytti Venäjän edullisen raakaöljyn jalostamisesta vientiin voitolla. Öljytoimitusten supistaminen ei Putinin mukaan ole poissuljettu keino.

EU:n Putin puolestaan odottaa tulevan "puoliväliin" vastaan molemminpuolisesta viisumivapaudessa. Kansanvälistä yhteisöä hän varoitti ahdistamasta Pohjois-Koreaa nurkkaan - ydinkoetta ei voi hyväksyä, mutta ratkaisu pitää etsiä neuvotteluin.

(MTV3-STT-Reuters-Itar-Tass-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.