Puska: Terveysvalinnat on tehtävä helpommiksi kansalaisille

Päätöksentekijöiden pitäisi muuttaa yhteiskuntaa niin, että terveellisten valintojen tekeminen on kansalaisille mahdollisimman helppoa, sanoo professori Pekka Puska.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan terveyteen vaikuttavat ennen kaikkea ravinto, liikunta, alkoholi ja tupakka.

Näiden kaikkien neljän asian suhteen suomalaiset ovat parantaneet tapojaan, sillä ruokavaliomme on parantunut, tupakointi vähentynyt, liikuntaharrastus on yleistä, täysraittiita on 10 prosenttia kansasta ja suurin osa on alkoholin kohtuukäyttäjiä.

– Vastoin monia negatiivisia uutisia, niin suomalaisten kansanterveys on kehittynyt erinomaisesti. Meillä on viimeisin 30 vuoden aikana tullut noin 10 tervettä lisävuotta elinikään. Mitalin toinen puoli on, että asiat voisivat olla vielä paljon paremminkin, professori Pekka Puska sanoi MTV Uutislivessä.

Tuoreessa kirjassaan ”Raha tai henki” Puska huomauttaa, että yhteiskunnalla on tärkeä rooli tehdä terveellisemmät vaihtoehdot helpommiksi tavallisille kansalaisille.

– Uuden kirjan keskeinen sanoma on se, että oman vastuun, tiedon ja pyrkimyksen ohella on yhä tärkeämpää, että yhteiskunta erilaisilla toimillaan tukee kansalaisen terveellisiä valintoja. Tämä koskee niin ravinto-, liikunta-, tupakka- ja alkoholipolitiikkaa. Yhteiskunnan pitää siis tehdä nämä terveellisemmät vaihtoehdot helpommaksi, mutta ketään ei pakoteta tai holhota.

Puskan mielestä kehitys pitäisi suunnata koskemaan erityisesti suomalaislapsia ja -nuoria.

– Meidän nuoret ovat pääsääntöisesti terveystietoisia. Painon nousu on kuitenkin ongelma. Monilla tuntuu olevan mahdollisuus pikaruokaan, limsaan ja karkkiin samalla, kun liikunta vähenee ja istutaan kuvaruudun tai näyttöpäätteen ääressä. Elintapojen muutoksessa koti on avainasemassa koulun ohella.

"Arkiliikunta on kärkiasioita"

Myös yhteiskunta voi kannustaa suomalaisia harrastamaan enemmän arkiliikuntaa esimerkiksi järjestämällä vapaa-ajan liikuntapaikkoja ja huolehtimalla pienliikenneväylistä eli jalkakäytävistä ja pyöräteistä.

– Nyt kun työn fyysinen rasittavuus on vähentynyt ja autoilla kuljetaan helposti paikasta toiseen, niin arkiliikunta on entistä tärkeämpää. Päivittäisen liikunnan lisääminen on ihan kärkiasioita Suomen kansanterveyden kannalta, Puska toteaa.

– Tottakai me terveyspuolella toivoisimme, että myös terveellisemmät ruoat olisivat halvempia. Hintainstrumentilla ohjaaminen on kuitenkin vaikeaa, mutta haittaveroilla - tupakka-, alkoholi- ja makeisveroilla - se onnistuu jonkin verran. 

Lue myös:

    Uusimmat