Mainos

Puska: Tekisin edelleen saman rokotepäätöksen silloisilla tiedoilla

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen pääjohtaja Pekka Puska puolustaa viime syystalvella tehtyä päätöstä sikainfluenssarokotusten aloittamisesta.

- Siinä tilanteessa, jossa me viime vuonna olimme, tekisimme sen saman päätöksen rokotusten aloittamisesta. Meillä oli potentiaalisesti vakava pandemia ja suuri määrä kuolemantapauksia uhkaamassa silloin. Oli täysi syy olettaa, että rokottaminen on turvallista ja että rokotuksilla voidaan pelastaa henkiä ja näin varmaasti tehtiinkin, Puska kertoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedossa on yhteensä parikymmentä sairastumista narkolepsiaan, joka on parantumaton, nukahtelua aiheuttava sairaus.

Puskan mukaan rokottamispäätös tehtiin samalla tavalla kuin muuallakin maailmassa. Muun muassa THL:n tutkimusprofessori Petri Ruutu vakuutti lokakuussa rokotteen olevan turvallinen. Samalla THL kuitenkin myönsi, ettei rokotteesta ollut saatavilla pitkäaikaisia tutkimustuloksia.

- Koko ajan tiedettiin, että meillä ja muuallakin päätös piti tehdä. Pitkäaikaiset tutkimukset esimerkiksi narkolepsian osalta olisivat vaatineet vuosikausien tutkimukset ja siinä tilanteessa oli valittava, että otetaanko rokotus käyttöön vai ei, Puska sanoo.

Päätös rokotusten jatkumisesta huomenna

Joukko asiantuntijoita kokoontuu huomenna arvioimaan pitäisikö sikainfluenssarokotukset keskeyttää havaittujen narkolepsiatapausten takia ja tekee päätössuosituksen THL:lle. THL tekee välittömästi sen jälkeen vastaavan suosituksen, mikäli asiantuntijoiden perustelut vakuuttavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen.

- Nyt täytyy selvittää, että liittyvätkö narkolepsia-tapaukset tähän rokotteeseen, tähän tautiin tai johonkin muuhun syyhyn. On syytä muistaa, että Suomessa on rokotettu satojatuhansia lapsia ja se on varmasti ehkäissyt kuolemantapauksia. Näiden rokotettujen lasten parissa tapahtuu kuitenkin yhtä ja toista sairastumista joka tapauksessa, jotka olisivat tapahtuneet ilman rokotuksiakin, Puska muotoilee.

Puska ei osaa sanoa syytä sille, miksi narkolepsia-tapauksia on tullut ilmi vain Suomessa ja Ruotsissa.

- Syy ei voi olla siinä, että Suomessa lapsia olisi rokotettu systemaattisesti, koska maailmalla tällä rokotteella lapsia on rokotetu moninkertaisesti Suomeen verrattuna. Yksi mahdollisuus on se, että meidän haittavaikutusrekisterimme on niin hyvä, että me olemme saaneet nopeammin tietoon näitä kuin muualla. Tosin tämäkin on vain spekulaatiota.

Puskan mukaan valtio on taloudellisesti korvausvelvollinen mikäli haittavaikutusten voidaan todistaa johtuvan sikainfluenssarokotteesta.

- Mikäli seuraus voidaan riittävän selvästi osoittaa, niin sen jälkeen taloudellinen vastuu on valtiolla.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.