Mainos

Purkutuomio uhkaa jopa tuhansia arava-asuntoja

Huonokuntoiset ja tyhjät arava-asunnot alkavat olla ongelma myös suurissa kaupungeissa. Aiemmin ongelma koski lähinnä muuttotappiokuntia.

Valtion asuntorahasto arvioi, että käytöstä poistuu lähivuosina jopa 40 000 aravavuokra-asuntoa eli 10 prosenttia aravakannasta. Syynä on se, että asunnot ovat päässeet huonoon kuntoon tai jääneet vaille vuokralaisia.

Ongelma on viime vuosina paisunut, sillä aiemmin käytöstä poistettavien arava-asuntojen määrä laskettiin tuhansissa. Muuttotappiokuntien lisäksi huonokuntoisia ja tyhjiksi jääneitä arava-asuntoja alkaa löytyä kasvukeskuksista.

- Purkuun voi mennä nelisen tuhatta arava-asuntoa. Luku voi nousta paljon suuremmaksikin, jos kunnat alkavat tarkastella tilannetta ennakkoluulottomasti, arvioi asuntorahaston ylijohtaja Hannu Rossilahti tiedotustilaisuudessa.

Asuntorahaston arvion mukaan 1960-70-luvuilla lähiöihin rakennettujen aravatalojen korjaaminen ei aina kannata. Talojen ensimmäinen peruskorjaus voi käydä kalliimmaksi kuin kokonaan uusien talojen rakentaminen.

- Rakennusaikanaan talot eivät olleet huonoa rakentamista, mutta nyt asumisen laatu ja elintaso ovat muuttuneet. Esimerkiksi Ruotsissa on purettu kymmeniätuhansia vastaavia vuokra-asuntoja, luonnehti Rossilahti.

Osa kelpaa omistusasujille

Tyhjiä arava-asuntoja on tällä haavaa 5000-6000 kappaletta. Todennäköisimmin purku uhkaa sijainniltaan syrjäisiksi jääneitä huonokuntoisia aravataloja.

Tähän mennessä asuntorahaston ja kuntien kolmivuotisessa projektissa on pantu maan tasalle 200 arava-asuntoa. Noin 1600 asuntoa on pystytty myymään omistusasunnoiksi ja 200 on saneerattu vanhusten tai muiden erityisryhmien palvelutaloiksi.

- Omistuspuolella asutaan aika huonoissakin oloissa pitempään kuin vuokralla. Kaikkein huonokuntoisimpia ei kuitenkaan voi myydä, vaan ne pitää ensin kunnostaa, korosti Rossilahti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.