Mainos

Purkauksen ei odoteta viilentävän ilmastoa

Islannin tulivuorenpurkaus on levittänyt eri puolille Pohjois-Eurooppaa tuhkapilven, joka sisältää hiukkasten lisäksi muunmuassa rikki- ja hiilidioksidia. Voimakkaissa tulivuorenpurkauksissa tuhkapilvi nousee stratosfääriin eli yli kymmenen kilometrin korkeudelle. Hiukkaset voivat säilyä siellä jopa kahden vuoden ajan. Tuona aikana ne vaikuttavat ilmastoa viilentävästi.

- Suurilla tulivuorenpurkauksilla voi olla ilmastoa viilentävä vaikutus, mutta silloin purkauspilven pitäisi päästä yli kymmenen kilometrin korkeuteen. Tässä Islannin purkauksessa pilvi ei tietääkseni ole päässyt näin korkealle, arvioi professori Ari Laaksonen Ilmatieteen laitokselta.

Laaksonen uskoo, että Islannin purkauksen hiukkaset pysyvät ilmakehässä huomattavasti lyhyemmän ajan.

- Tuolla korkeudella, jossa purkauspilvi nyt on eli 6-10 kilometrin paikkeilla, hiukkaset pysyttelevät keskimäärin pari viikkoa. Sen jälkeen ne poistuvat sateiden mukana.

Pinatubo-tulivuoren purkaus vuonna 1991 viilensi maapallon keskilämpötilaa noin puolella asteella. Islannin purkauksella ei uskota olevan samanlaista vaikutusta.

- Viilentävää vaikutusta voi odottaa ainoastaan jos purkaus voimistuu niin paljon, että purkauspilvi nousee yläilmakehään yli kymmenen kilometrin korkeuteen, ennakoi Laaksonen.

Maanpinnalla purkauspilvi saattaa aiheuttaa sen, että auringonlaskut näyttävät tavallista punaisemmilta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.