Mainos

Purjelaiva Götheborg lipuu Eteläsatamaan

Helsinkiläisten rauhaa "häiritsevät" huomisiltana vanhojen tykkien jyrähdykset, mutta syytä huoleen ei ole. Tykinlaukauksilla nimittäin juhlistetaan harvinaisia vieraita, liki 60-metristä purjelaivaa Götheborgia, ja sen mukana kaupunkiin saapuvaa Ruotsin prinssiä Carl Philipiä.

Ruotsin elinkeinoelämän, kaupankäynnin ja kulttuurin lippulaiva Götheborg on tarkka kopio yli kolme vuosisataa sitten merta kyntäneestä Itä-Intian kauppalaivasta. Ainoat muutokset alkuperäiseen ovat nykyaikaiset navigointi- ja viestintälaitteistot sekä kymmenen sentin lisätila kansien välissä. Nykyiset seilorit kun ovat 1700-luvun kollegojaan pitempiä.

Alkuperäinen Götheborg upposi selittämättömästä syystä Göteborgin sataman suulla vuonna 1745. Lopulta 1980-luvulla Ruotsissa heräsi ajatus rakentaa aluksesta jäljennös. Suunnittelu ja itse rakentaminen vei parikymmentä vuotta, kunnes se laskettiin vesille kolme vuotta sitten. Kopioaluksen kustannukset olivat yli 27 miljoonaa euroa.

Uusvanhan Götheborgin ensimmäinen valtamerimatka suuntautui Kiinaan ja kesti 20 kuukautta. Sen reitti oli sama, jota Itä-Intian kauppalaivat käyttivät 1700-luvulla.

Paraatialuksia liikuttavat tuuli ja höyry

Götheborg ampuu ensimmäiset kunnialaukaukset sen lähestyessä huomenna Kustaanmiekkaa iltaseitsemän tienoilla. Niihin vastaa kaksi vanhaa tykkiä kahdeksalla laukauksella Suomenlinnasta. Toinen tykkiryhmä odottaa Eteläsatamassa ja se vastaa myös kahdeksalla jysäyksellä Götheborgin kunnialaukauksiin.

Ruotsalaisaluksen tuloa Helsinkiin juhlistaa myös purjeparaati, johon osallistuu parikymmentä alusta. Mukana on kymmenkunta purjealusta Suomesta ja Ruotsista sekä höyryllä käyviä satamajäänsärkijöitä, hinaajia ja matkustajalaivoja. Paraatissa seilaavat myös Ruotsin merivoimien purjekoululaivat HMS Falken ja HMS Gladan.

Götheborg kiinnittyy Eteläsatamassa Pakkahuoneen laituriin. Ensi viikonvaihteen se on Suomenlinnassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.